Volkswagen predstavio putnički dron

Foto: Volkswagen

MOŽE prevesti do četiri osobe, a doseg mu je 200 km. 

Sve je više proizvođača kojima kopno i asfalt više nisu dovoljni pa pokušavaju pridonijeti razvoju zračnog prijevoza. Neki su tu starosjedioci, poput primjerice Honde i njenih poslovnih mlažnjaka. Drugi pak ne odustaju od ideje letećeg automobila, spajajući svojstva automobila i zrakoplova, dok oni treći, najpraktičniji, samo žele ostvariti isplativi let.

Među potonjima je i Volkswagen, čiji je kineski ogranak bez puno pompe predstavio svoju prvu letjelicu. Flying Tiger je letjelica eVTOL tipa sa svojstvima vertikalnog polijetanja, a laici će je najviše povezivati s klasičnim dronom. Doživite li je kao putnički dron, imajte na umu kako nije malen. Dugačak je 11.2 metra, a u širinu mjeri 10.6 metara.

Ima osam vertikalnih rotora te dva horizontalna rotora za propulziju čime mu se omogućava kretanje u svim smjerovima. Flying Tiger je još uvijek prototip, a rezultat je dvogodišnjeg razvoja. Cilj je jasan, a to je prevesti četiri osobe na udaljenosti do 200 km. 

U Volkswagenu očekuju da bi potpuno funkcionalni putnički dron trebali imati tijekom sljedeće godine, a očekuju da bi u većim gradovima mogao donekle zamijeniti helikoptere u civilnom transportu. Najveća prednost mu je činjenica da ne zagađuje, a mana da će u tom slučaju morati zadovoljiti niz propisa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.