Vlasnici Kijinih automobila su najzadovoljniji

Foto: KIA, JD Power

ISTRAŽIVANJE zadovoljstva vlasnika automobila je šestu godinu zaredom dalo istog pobjednika. 

Kia je u Americi omiljeni brend, a to potvrđuje J-D Power IQS (Initial Quality Study) studija koja već šestu godinu zaredom ima korejsku marku za pobjednika. U izdanju za ovu godinu je podijelila prvo mjesto s Dodgeom, i to zahvaljujući tek 136 prijavljenih poteškoća na 100 vozila.

Modeli Forte, Sedona (Carnival), Sorento i Soul su na samom vrhu u svojim klasama. Najzaslužniji su Forte i Soul koji su se plasirali među 10 najboljih u ukupnom poretku. Forte je tako pobjednik kompaktnog segmenta, a Sedona (Carnival) segmenta velikih monovolumena. U svojim klasama su pobijedili i nama bliži Sorento (srednje veliki SUV) i Soul (mali SUV). 

Iz istraživanja valja izdvojiti još neke rezultate. Jaguar je prvi put otkako se provodi ova studija dobio pobjednika klase. Uspjelo je to modelu E-Pace. Nadalje, Chevrolet Sonic je sveukupni pobjednik sa samo 103 prijavljena problema. 

Najšire gledano, rezultati pokazuju kako je većina premium brendova zahvaljujući kompleksnijim proizvodima ispod industrijskog prosjeka. Među njima se najboljim pokazao Genesis. Također, pojedini japanski brendovi i dalje tonu, pa su tako Mitsubishi, Lexus i Nissan jedini iznad industrijskog prosjeka. 

Ovogodišnje izdanje istraživanja je obuhvatilo mišljenja 87.282 vlasnika 189 različitih modela vozila podijeljenih u 26 segmenata. Vozila se ocjenjuju s obzirom na vozačko iskustvo, dojam motora i mjenjača te brojnih drugih poteškoća povezanih s kvalitetom o kojima izvještavaju vlasnici vozila. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.