VIDEO Testirali su najbolje zimske gume i usporedili ih s čavlericama

Foto: Shutterstock, Screenshot: YouTube

NA PREZASIĆENOM tržištu pokušavamo pronaći najbolje zimske gume. 

Najgora zimska guma zimi je bolja od najbolje ljetne, to je načelo koje moramo upamtiti i držati ga se. Tek onda se može raspravljati o optimalnom izboru zimskih guma, njihovoj trajnosti i odnosu uloženog i dobivenog. 

YouTube kanal Tyre Reviews testu je podvrgnuo niz vrhunskih zimskih guma, dostupnih kako u Americi tako i na europskom tržištu. A kao orijentir za testove na ledu stavio je najbolju zimsku gumu te čavlerice kakve se koriste u najsurovijim nordijskim područjima. Kad smo kod surovih predjela, spomenimo i nordijske gume koje su promjenom smjese i donekle profila prilagođenije surovijim zimskim uvjetima. 

Gume su testirane u nekoliko različitih uvjeta, od leda i snijega do suhe i mokre podloge, a uz držanje ceste provjereno je i ubrzanje te posebno bitno zaustavljanje. Gume na testu su Continental VikingContact 7, Cooper Weathermaster S100, Federal Himalaya ICEO, Michelin X-Ice Snow, Nokian Hakkapeliitta R5, Pirelli Ice Zero FR te Yokohama Iceguard IG53, dok su kao referenca izabrane čavlerice Nokian Hakkapeliitta 10 te zimske gume Continental WinterContact TS870.

 

Na grubom ledu Continental je bio najbolji, ali ponekad neujednačen, pa je prva preporuka ipak Michelin. Na snijegu su se sve gume pokazale više no zadovoljavajuće, dok se u daljnjim detaljnijim testovima kao najbolje gume izdvajaju one Continentala, Michelina i Nokiana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.