Nesavršenost samovozećih automobila? Pogledajte Teslu s plišanim medom za upravljačem

Screenshot: Twitter

SNIMKA prikazuje plišanog medu za upravljačem Tesle dok vozi na autopilotu, a potom i nailazak na pomičnu "prepreku" na cesti. 

Ovo je još jedna snimka koja ukazuje na kompleksnost ideje autonomnog upravljanja, ali i na samu nesavršenost sustava autonomne vožnje. Nema sumnje kako je Tesla predvodnik u razvoju sustava autonomne vožnje, ali isto tako sve je više primjera koji ukazuju da se radi o nesavršenom sustavu kojem treba još dosta dorada. 

Je li ovakav sustav doista spreman za komercijalizaciju, presudit će za to predviđena državna tijela, pa i tržište samo. Snimka poput ove definitivno ne ide u smjeru popularizacije ovakvih sustava i njihovog korištenja. 

I dok smo prije naučili kako za upravljačem Tesle "pod autopilotom" vozač može i zadrijemati, sada možemo osvjedočiti kako na mjestu vozača mogu biti plišani medo, jednorog, pa i obični balon. Dovoljno je samo da se stavi određeni uteg na sjedalo, kao i onaj na volanu. Primjera radi, jedan vlasnik Tesle u Hrvatskoj tako voli u volan uglaviti plastičnu bocu s vodom. Ali to je već neka druga priča. 

 

Ono što je ovime pokazano je da snimka nadzorne kamere vozilu još uvijek nije dovoljna da sustav prepozna "vozača" i isključi sustav autonomnog upravljanja. To upućuje ove snimke koje je objavio Dan O’Ward i youtuber Al Addict. 

U drugom dijelu snimke pred Teslu su postavili pomičnu prepreku u obliku lutke djeteta. Sustav kočenja u opasnosti je prekasno reagirao i došlo je do udarca. I tako u tri navrata dok su se izmjenjivali spomenuti "vozači".

Naravno, postoji i druga strana, odnosno primjeri koji ukazuju da sustav nadzora vozača funkcionira sasvim korektno. Video u nastavku pokazuje da je sustav nadzora upozorio vozača svaki put kad bi pogled s ceste usmjerio prema mobilnom telefonu. Nakon što je vozač ignorirao upozorenje četiri puta, sustav autonomne vožnje je isključen. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.