VIDEO Nakon Riviana još jedno vozilo se može okretati u mjestu

Screenshot: YouTube

NOVI GMC Yukon plijeni pažnju u mnogočemu, a sada je dobio i karakteristiku koju može ponuditi još samo jedno vozilo.

Startup proizvođač električnih automobila Rivian fascinirao je javnost opcijom okretanja u mjestu R1T pick-upa i R1S SUV-a. Kotači na lijevoj strani vozila okreću se u suprotnom smjeru od onih na desnoj strani, što omogućava da se vozilo zavrti poput tenka. GMC je odlučio istu pogodnost pružiti vlasnicima novog modela Yukon SUV-a 2021 i nazvao je “Hurricane Turn” ili u slobodnom prijevodu "uraganski okret".

Postoji nekoliko ključnih razlika između GMC-ovog modela i automobila koji proizvodi Rivian. Rivian pokreću četiri različita elektromotora i koriste se za pogon svakog od četiri kotača. Kotači omogućavaju da se vozilo zaista okreće oko centralne osi s niskim koeficijentom trenja guma. Glavna razlika između modela odnosi se na činjenicu da Yukon pokreće jedan motor s pogonom na zadnjim kotačima ili na sva četiri.

Kako se Yukon okreće u mjestu?

Inženjeri kompanije su za Motortrend objasnili da se "uraganski okret" aktivira kada upravljačka jedinica shvati da je vozač namjerno ugasio kontrolu stabilnosti, snažno okrenuo volan u stranu i nagazio papučicu gasa. Kada se vozilo nalazi na skliskoj podlozi kao što je snijeg ili asfalt prekriven pijeskom, sustav uspostavlja kontrolu nad kočnicama i to posebno na strani prema kojoj se vozilo kreće (kada ide desno, regulira rad desnih kočnica i obrnuto). Tako potiče kružnog kretanje automobila na, odnosno oko prednje osovine. Kada držite nogu na papučici gasa, smanjuje se radijus kružnog kretanja do trenutka kada se počinje vrtjeti oko svoje središnje osi poput Riviana.

Dakle, novi Yukon karakterizira pogon na sva četiri kotača, a zahvaljujući softverskom rješenju i elektronskim pomagalima može se vrtjeti u mjestu, poput osjetno naprednijeg Riviana. Ono bitno je da ovaj manevar proizvođač ne promovira, već samo žele pokazati da mogu, stoji u priopćenju kompanije za Jalopnik.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.