VIDEO Finci pronašli opasnu grešku na Polu, Ibizi i Aroni, preko 410.000 automobila mora na servis

 Foto: Volkswagen, Seat

NOVINARI finskog automagazina Tekniikan Maailma otkrili su konstrukcijsku pogrešku koja se provukla do proizvodnje i tako ugrozila živote svih onih koji se u spornim vozilima voze na stražnjoj klupi. 
 
Zvuči ozbiljno, no realno se radi o pogrešci koju je doista teško detektirati. Posebno u regijama poput naše gdje putnici straga u pravilu ne koriste pojaseve. Naime, za ovu konstrukcijsku pogrešku je potrebno da na stražnjoj klupi budu sva tri putnika i još k tome da sva tri koriste pojas. Finski novinari su primijetili da će tada u vožnji biti sve u redu dok vozač ne odluči naglo promijeniti smjer kretanja Tada će se dodirnuti mehanizmi-bravice lijevog i središnjeg pojasa što će u nekim slučajevima rezultirati otkapčanjem pojasa putnika na lijevoj strani. A kako novinari tvrde, ta je pojava vrlo česta, gotovo u svakom iole žešćem ulasku u zavoj. 

Dizajnersku pogrešku u konstrukciji detektiranu na Aroni priznali su i u Volkswagenu te su odlučili reagirati tako što će na servis pozvati sve vlasnike novog Pola, ali i one novih Ibize i Arone, koji koriste isti sustav pojasa. Zanimljivo, T-Roc ima sustav vezanja drugog proizvođača i on funkcionira bez pogreške. 
 
 
"Na osnovi analiza u našoj tvornici detektirali smo problem na pojasu koji spominje Tekniikan Maailma. Sigurnost je naš prioritet pa smo odmah reagirali i pokušali naći rješenje. Posljedica je učinkovito tehničko rješenje za koje čekamo odobrenje odgovarajućih institucija", rekao je glasnogovornik Volkswagena. Seat je savjetovao vlasnike da do daljnjega ne koriste središnju sjedeću poziciju, odnosno pojas. Vlasnici spornih vozila će u narednim tjednima primiti obavijest proizvođača o daljnjim potezima koji će biti poduzeti.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.