Saab 9-3 postaje turski nacionalni automobil

TURSKI ministar znanosti,gospodarstva i tehnologije Fikri Isik objavio je kako je njegova zemlja otkupila intelektualna prava na Saab 9-3.
 
Time su okončani višemjesečni pregovori otkako se Turska u potrazi za pomoći u razvoju nacionalnog automobila obratila Saabu. Prema dostupnim podacima kupovina ne obuhvaća ime, dok će se automobil tehnološki zasnivati na 85% dijelova proizvedenih u Turskoj. Kao što se i nagađalo, motorizacija će biti više-manje ista sada već starom Saabovom modelu, dok će dizajn biti puno bliži Cadillacu, posebno modelu BLS. Naravno, u centru pažnje je hibridna izvedba pogona.
 
U Saabu su izuzetno sretni ovom poslovnom suradnjom. Iako se ne radi o velikim iznosima, novi angažman osigurat će nekad slavnom švedskom brandu "nekoliko mirnih dana". Trenutno pružaju školovanje turskim inženjerima, a razvijeno je i nekoliko novih prototipova.  
 
Isik je suradnju sa Saabom ocijenio vrlo isplativom, dapače povoljnom. "Druga opcija je bila da samostalno krenemo u razvoj nacionalnog automobila, potrošimo 3 do  5 godina i barem milijardu USD", rekao je Isik. 
 
Ova vijest dolazi tek nekoliko dana nakon što je turski ministar na Twiteru objavio fotografiju kamufliranih prototipova prvog modela domaće proizvodnje. Tijekom godine proizvest će se još tridesetak testnih vozila, a početak serijske proizvodnje očekuje se do 2019. godine. 
 
Iako su mu prognozirali brzu propast Saab i dalje suprotno svim očekivanjima opstaje. Možda ne pod svojim imenom i prepoznatljivim modelima, ali ipak ostaje prisutan na auto sceni. Pa makar se radilo o hibridnom automobilu turske proizvodnje. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.