Renault Zoe je najprodavaniji električni auto u Europi, a sada je još poželjniji

 Foto: Renault

RENAULT ZOE u novu modelsku godinu ulazi uz nekoliko bitnih novosti koje će mu osigurati zadržavanje titule najpopularnijeg, čak i nakon što stigne ozbiljna konkurencija. 
 
Svakako najveća novost je implementacija novog elektromotora. R110 će naslijediti R90, a karakterizira ga 12 kW/16 KS veća snaga, odnosno maksimalna snaga od 80 kW/108 KS. Pritom je masa i ukupni volumen motora ostao identičan dosad korištenom motoru. 
 
Više snage znači bolje performanse, a najbolji dokaz bolje agilnosti je kako je međuubrzanje od 80 do 120 km/h za dvije sekunde manje. Pritom je autonomija prema novom WLTP standardu ostala oko 300 km sa setom baterija od 41 kWh. Maksimalna brzina je 135 km/h. 
 
Novi motor razvijen je u dvije godine, a proizvodi se u Francuskoj u Renaultovoj tvornici Cléon u Normandiji. Konstruirali su ga inženjeri iz Cléona u suradnji s inženjerima iz Renaultovog Technocentrea, smještenog jugoistočno od Pariza. 
 
 
Uvođenjem motora R110 broj inačica Renaultovog motora koje se ugrađuju u Kangoo Z.E., Master Z.E., ZOE i Daimlerov električni Smart popeo se na pet. Pokrivaju snagu od 44 kW, preko 57, 60 i 69 kW, pa sve do spomenutih 80 kW. 
 
Druga tržišno bitna novost u ponudi modela je sustav R-LINK Evolution kompatibilan s aplikacijom Android Auto, što znači da će vozači sada na zaslonu multimedijskog sustava moći prikazivati i kompatibilne aplikacije sa svojih Android uređaja. Nova modelska godina u ponudi je i s novom tamnom metalik bojom: ljubičastom Blueberry, a u ponudi je Blueberry Purple dizajnerski paket.
 
Knjige narudžbi za ZOE pokretan novim motorom R110 i opremljen sustavom Android Auto i paketom Blueberry Purple u Francuskoj se otvaraju u ožujku 2018. Podsjetimo, Zoe je 2017. bio najprodavanije električno vozilo u Europi treću godinu zaredom uz godišnji rast od čak 44 %.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.