Osvježeni S-Max i Galaxy

TIJEKOM sljedeće godine na tržište će stići osvježene izvedbe dvaju Fordovih MPV modela, a javnost će se s njima pobliže moći upoznati na auto salonu u Bruxellesu.

Iako se na prvi pogled ovaj redizajn čini vrlo blagim, šef Fordovog dizajna za Europu Martin Smith tvrdi kako je tu više od 1.700 novih dijelova, uključujući i promjene na karoserijskim površinama. Vjerovat ćemo mu na riječ i dodati izjavu "kako su iste učinjene da bi se automobilima dao svježiji izgled i premium look".

Ukratko novosti obuhvaćaju facelift maske motora, poklopca motora, LED stražnja svjetla i sl. S-Max se također može pohvaliti novim spojlerom i stražnjim branikom te novim LED svjetlima za dnevnu vožnju u višim paketima opreme.

Paketi opreme općenito su nešto bogatiji, a naravno razlikovat će se od tržišta do tržišta. Galaxy je pak dobio nove ručice vrata i svjetla za maglu, a tu je i nekoliko manjih izmjena interijera.

Od sigurnosne opreme kupci će moći odabrati BLIS (Blind Spot Information System) sustav za upozoravanje od prisutnosti drugog vozila u tzv. mrtvom kutu, a Fordov FoldFlat sustav preklapanja stražnjih sjedala je standardni dio opreme.

Najveća promjena se ipak krije pod poklopcem motora. Naime, s ova dva modela predstavlja novi i veći Ecoboost motor. Riječ je o 2,0-litrenom SCTi pogonskom stroju koji je standardno uparen s PowerShift mjenjačem s dvije spojke. Razvija snagu od 200 KS i maksimalni okretni moment od 300 Nm.

S njim će S-Max ubrzati do 100 km/h za 8,5 sekundi sve do najveće brzine od 237 km/h, dok Galaxyjevi podaci govore o 8,8 sekundi i 217 km/h. Oznaka "Eco" sugerira i neke zelene osobine ovog motora, a o njima govore prosječna potrošnja od oko 8,1 l/100 km te 189 g/km CO2.

Ostala motorizacija je prošla kroz manje izmjene, a početak prodaje ovih modela se očekuje u prvoj polovici sljedeće godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.