Nije Tesla, ali je Nikola: Puca od snage, ne boji se terena, a nije ni skup

Foto: Nikola
 
PROŠLO je više od godinu dana otkako je američki start-up Nikola najavio proizvodnju prvog električnog terenca, a sada je spreman za isporuku prvog primjerka. 
 
Kao što je poznato, ime mu je Zero, a spada u domenu ultimativnih terenaca kod kojih su vozne osobine na teškom terenu u prvom planu. Stoga ne trebaju čuditi kotači promjera 32 cola, hod ovjesa od pola metra, ali i 36,5 cm razmaka između podnice i podloge. 
 
 
Poznate su i konačne specifikacije pogona. Osnovni model pokreće električni pogon snage 420 KS, dok snažnija izvedba raspolaže s 563 KS i 664 Nm. No u redukciji je na raspolaganju deset puta više, nevjerojatnih 6.640 Nm. U Nikoli kažu kako nude tri kapaciteta baterija, sa 75, 100 i 125 kWh, a u potonjem slučaju autonomija je preko 320 km. I to na terenu. S četvoricom putnika ubrzat će do 96 km/h za 3,9 sekundi, pa u Nikoli vjeruju kako je Zero doslovno bez prave konkurencije. 
 
I sada ono najbolje. Nikola Zero je čak i povoljniji no što je bilo najavljeno. Početak ponude iznosi 35.000 dolara, što uključuje digitalni kokpit, ali ne i torque vectoring sustav, vitlo ili solarni punjač. Prve isporuke kreću početkom iduće godine. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.