Lotusova revolucija

BRITANSKI proizvođač sportskih automobila sprema temeljitu obnovu svoje modelske ponude, ali i temeljitu promjenu filozofije načina izrade automobila.

Naime, iz Lotusa je već ranije stigla službena potvrda kako će naglasak kod novih modela biti prvenstveno na luksuzu, a ne toliko na minimizianoj masi i istinskom sportskom dojmu. Lotus će i dalje ostati proizvođač sportski nastrojenih automobila, no ubuduće će ciljati na kupce Porscheovih ili Aston Martinovih modela.

Tako bi ponudu trebali činiti nove izvedbe modela Seven, Esprit te čak dva hibrida od kojih će jedan biti coupe, a drugi izravni rival Porsche Panameri. Veseli i činjenica kako se na ove automobile neće trebati dugo čekati jer se konceptne najave očekuju već ove jeseni na pariškom auto salonu.

Prvi bi se na tržištu, i to u produkcijskoj izvedbi, trebao naći novi Seven koji će biti teži od prethodnika, između ostalog i zato što će u njega biti ugrađen klima-uređaj. Vrlo vjerojatno će se raditi o platformi koju će Lotus preuzeti od nekog drugog proizvođača, što svakako čini značajan odmak od uobičajene prakse ovog proizvođača. Cijena će mu iznositi oko 70.000 eura.

Veliku vijest čini dolazak novog Esprita koji se također očekuje 2012. Njega bi trebao pokretati središnje smješteni V8 turbo motor, a manju masu će mu garantirati aluminijska konstrukcija. Nažalost dodatnih informacija o produkcijskom modelu gotovo da i nema, pa možemo samo nagađati o različitim karakteristikama ovog modela. 

Pravi pokazatelji odmaka od dosadašnjeg Lotusovog stvaranja automobila će činiti dva hibridna modela koji će „zahvaljujući“ hibridnom pogonu biti znatno teži od dosadašnjih modela. Prvi će biti luksuzni coupe, a drugi limuzinski konkurent Panameri. Očekuje se kako će oba modela temeljiti na istoj modularnoj platformi koja je predstavljana ove godine u Ženevi s konceptnom Evorom 414E.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.