Novi Renault 5 Turbo je električni stroj stvoren za driftanje

Foto: Renault

JOŠ jedan automobil koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Svi smo znali da se legendarna "petica" vraća, ali malo tko je očekivao da će se vratiti najradikalnija Turbo izvedba. Kao i u slučaju Porsche Taycana, ime Turbo ovdje ne donosi neku oktansku zvijer, već čisto električni pogon. Sufiks u imenu 3E to jasno objašnjava – treća verzija po redu, električna. 

Koncept je tipični showcar, pa će plijeniti pažnju prvenstveno izgledom. Širok je preko dva metra, a dugačak malo preko četiri metra. Kotrlja se na kotačima mjera 225/35 R19 sprijeda i valjcima 325/25 straga. 

Ima stražnji pogon, a dva elektromotora napajaju se iz baterije od 42 kWh, što je dovoljno za nekoliko krugova. Umjesto motora sada su središnje postavljene komponente elektropropulzije. Daje 380 KS i čak 700 Nm, a nosi se s 1500 kg teškim automobilom. Do 100 km/h stiže za 3.5 sekundi i ne posustaje do 200 km/h.

Svima je jasno da ovaj auto voli driftanje, a to potvrđuje Drift mode, dok trkaći mentalitet otkriva zaštitni kavez izveden u skladu s FIA-inom regulativom, kao i vertikalna ručna kočnica. 

Za lakše bilježenje performansi R5 TURBO 3E opremljen je s desetak nosača za kamere u unutrašnjosti i na vanjskom dijelu automobila, primjerice u utorima svjetala i kućištima vanjskih retrovizora, što vam omogućuje savršene snimke umijeća drifta.

Premijera je zakazana za idući mjesec na pariškom salonu automobila. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.