Koliko trebate voziti da napunite akumulator?

Foto: Shutterstock

S dolaskom nižih temperatura mnogi su se susreli s vrlo neugodnim problemom - nisu mogli startati motor automobila. 

Za to je najčešće kriv akumulator. Teško startanje pri nižim temperaturama jasan je signal da ćete uskoro doživjeti pravu neugodnost. Pitanje je dana, bolje rečeno jutra, kad nećete moći startati motor. A kad vam se to dogodi, jedino rješenje je startanje na kleme. Imajte na umu da s padom temperature kapacitet akumulatora drastično pada, pa novi akumulator pri nekih -15 stupnjeva Celzijusa ne daje više od 60 posto kapaciteta.

Međutim, mnogi se pitaju koliko dugo treba voziti da se akumulator napuni. Točan odgovor je teško dati. Kako naglašava njemački autoklub (ADAC), važno je voziti neko duže vrijeme u jednom potezu, bez gašenja motora. Naime, intenzitet punjenja ovisi o nizu faktora. među kojima su sama starost i kapacitet akumulatora, trenutno stanje, mogućnosti alternatora, vanjski čimbenici (temperatura) i sl. 

Generalni savjet je da bi pola sata vožnje moralo biti dovoljno, a u lošim uvjetima i cijeli sat, ističe HAK Revija. Ono što je svakako bitno je to da vozite bez prekida. I jedno upozorenje, ne odvrćite čepiće na akumulatoru. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.