Honda NSX: Sasvim službeno

Foto: Acura/Honda
 
VJEROJATNO najiščekivaniji sportski model konačno je i službeno predstavljen.
 
Druga generacija najslavnijeg japanskog sportaša, Honde NSX, godinu dana nakon svjetske premijere stiže na cestu. Kao što se i očekivalo, Honda je ostala vjerna ranije najavljenom hibridnom konceptu, pa su dodirne točke s prethodnikom tek vizualne prirode. 
 
 
Poznati su i konačni tehnički podaci. Srce automobila je potpuno novi 3.5 V6 benzinski twin turbo motor koji će se zavrtjeti do 7.500 o/min, a sposoban je producirati 373 kW (507 KS) maksimalne snage i 550 Nm okretnog momenta. Iza njega mjesto je dobio elektromotor sa 35 kW (47,6 KS) i 135 Nm, dok sprijeda između kotača stoje dva elektromotora, svaki s maksimumom od 26,8 kW (36,5 KS) i 73 Nm kao dio TMU (Twin Motor Unit) sustava.
 
Između motora i sjedala smješten je set litij-ionskih baterija, dok je na samom kraju vozila postavljen 9-stupanjski mjenjač s dvije spojke. Cjelokupan sustav ima sinergijski učinak od 427 kW (581 KS) i 644 Nm, što je dovoljno da ubrza do 96 km/h u 3 sekunde uz maksimalac od 307 km/h.
 
 
No spomenute performanse su posljedica, a ne cilj projekta razvoja dostojnog nasljednika NSX-a. Dinamičke karakteristike, osjećaj u vožnji i prkos zakonima fizike, to su bili ciljevi. A u tome će od pomoći biti SH-AWD pogon, toliko sposoban da će NSX usprkos povećoj masi biti vraški brz.
 
Da, masa NSX-a je narasla na čak 1.725 kg, što je bar 200 kg više od konkurencije i nevjerojatnih 355 kg od svog prethodnika. Primjera radi, Audi R8 sa V10 motorom je stotinjak kilograma lakši. S druge strane, hibridni pogon donio je konstantna ubrzanja bez trzaja, ali i najniže težište u klasi. Recimo i kako vozač može birati između četiri modaliteta rada vozila, od najdosadnijeg Quiet s pretežno el. pogonom, do Track moda u kojem NSX postaje nezaustavljiv.
 
 
 
Početak prodaje tempiran je za polovicu iduće godine. Start se očekuje na oko 150.000 USD bez uračunatih opcija poput karbonskog poklopca motora i krova, ili pak premium hi-fi audio sustava.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.