Gotovo je, Ford obustavlja proizvodnju nekoć najpopularnijeg modela

Foto: Ford

FORD Fiesta i Focus su svojedobno bili najpopularniji modeli u svojim segmentima, dok je u Europi Fiesta bila čak prodavanija i od Golfa. 

U međuvremenu se dosta toga promijenilo, pa su tako i Golf i Fiesta nestali s vrha ljestvice prodaje. U Fordu pritom ne mare za sentimente te su odmah odlučili reagirati. Sukladno najavama ukidaju svoj osobni program, što znači da će i Fiesta biti umirovljena. 

To smo već znali, a sada iz Forda obavještavaju kako će posljednja Fiesta biti proizvedena 7. srpnja ove godine u pogonima u Kölnu, doznaje Autocar. Time će se napraviti mjesta za proizvodnju električnog Explorera, velikog SUV-a legendarnog imena i pomalo nekonvencionalnog dizajna. 

Podsjetimo, od 12. lipnja pogoni nose ime Cologne Electric Vehicle Center. "Odlučili smo napraviti svoje prvo velikoserijsko električno vozilo ovdje u Kölnu", rekao je Martin Sander, generalni direktor Ford Model Europea, za Autocar u prosincu 2022.

Novi proizvodni centar počet će s proizvodnjom do kraja godine kao prva ugljično neutralna Fordova tvornica, a nakon oko dvije milijarde dolara investicija. Godišnji kapacitet tvornice je 250.000 električnih vozila. Električni Explorer koristi Volkswagenovu MEB platformu, nudit će se u nekoliko konfiguracija pogona, a startna cijena bi trebala biti postavljena na 45.000 eura.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.