Dva jubileja Citroenovih legendi

 Foto: Citroen

CITROEN obilježava 65 godina furgona 2CV i 20 godina modela Berlingo, te je tim povodom odlučio sastaviti mali vozni park od tih dvaju vozila,
 
Vozila su posebno dizajnirana za Colette, slavni dućan na broju 213 u ulici Saint Honoré u Parizu. Tako je bezvremenskim obilježjima furgona dodan element rebrastog lima koji krasi novi Berlingo, a ujedno je odabrana električna izvedba s dosegom od 170 km kako bi tijekom cijele kampanje nečujno krstario Parizom i obavljao sve dostave konceptnog dućana.
 
Plava boja, zaštitni znak dućana, preuzeta je u logotipu marke koji je za tu priliku poprimio retro izgledom a vintage stil potpisuje likovni umjetnik Steve Pitocco.
 
  
Citroën 2 CV Fourgonnette, je predstavljen u listopadu 1950. na Salonu automobila u Parizu, a do 1978. godine kada je proizvodnja obustavljena doživio je nakladu od čak 1.246.335 primjeraka. Svojevremeno je bio toliko popularan da se na njegovu isporuku čekalo i do šest godina. 
 
Doživio je nekoliko izvedbi, od AU (do 1954.g)sa malenim dvocilindričnim motorom (375 ccm) snage 12 KS i nosivosti 250 kg, preko AZU s novim motorom, pa sve do AK izvedbi s motorom iz modela AMI 6. 
 
 
Citroen Berlingo je predstavljanjem 1996. godine oživio ideju svestranog furgona, što je tržište odlično prihvatilo. Do veljače 2015. godine je sa 2,9 milijuna prodanih primjeraka zadržao poziciju europskog lidera u dostavnom sektoru (F1). Prva generacija na tržištu se zadržala do 2007. godine, a potom je uslijedila i danas aktualna generacija. 
 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.