Citroën ukinuo još jedan model

Foto: Citroen

CITROËN je objavio kako obustavlja proizvodnju svog donedavno najmanjeg modela. 

U pitanju je gradski C1, druga generacija uspješnog gradskog modela koji se zajedno s Peugeotom 108 i Toyotom Aygom proizvodio dugih 17 godina. Sukladno najavama, C1 izlazi iz ponude, čime se francuska marka povlači iz A segmenta.

Prema službenom objašnjenju, odluka je utemeljena na "novim izazovima mobilnosti" u segmentu mikroautomobila, zajedno s "velikim pomakom u pogledu uvjeta prometa u gradovima i sve bržoj energetskoj tranziciji". 

Realno, sve stroži emisijski i sigurnosni standardi dodatno su otežali mogućnost ponude pristupačnog malog vozila pogonjenog klasičnim motorom s unutrašnjim izgaranjem i učinili takvu ponudu financijski neisplativom, pa se sve više proizvođača povlači iz ovog segmenta. 

Podsjetimo, Citroën C1 je premijerno predstavljen 2005. godine, obnovljen je 2009. i 2012. godine, a 2014. godine je stigla nova generacija. Već 2018. godine grupacija PSA i Toyota su objavile kako prekidaju suradnju jer PSA nije bila zainteresirana za razvoj nasljednika. Kao što je poznato, Toyota je ostala prisutna i nedavno je predstavila Aygo X.

Što se Citroëna tiče, njegova ponuda uključuje dostupni C3 kao trenutno jedini manji model te tvrtke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.