NAIAS 2013: Godina SUV-ova

North American International Auto Show se početkom svake godine održava u američkoj prijestolnici automobilske industrije, u Detroitu.

Najveći američki auto salon, koji dolazi nakon godine rasta prodaje automobila na tamošnjem tržištu, u svom dvadeset i petom izdanju predstavlja se mnogim svjetskim i američkim premijerama (njih ukupno preko 50) i najavljuje neka bolja vremena.

U posljednjih nekoliko godina pitanje ekonomičnosti vozila je postala tema i najvećeg američkog auto salona, onog detroitskog, odnosno NAIAS-a. Proizvođači su se borili s recesijom i rastućom cijenom goriva, pokušavali su zadovoljiti sve zahtjevnije i više ekološke standarde koje su donosili tamošnje vlasti te među američkim kupcima nanovo rastući trend "zelenih" vozila.

No, NAIAS 2013. donosi svojevrsni povratak praktičnijim vozilima, a kod Amerikanaca to znači većim automobilima, odnosno SUV-ovima i sl. Dakako, ekonomičnost nije zanemarena, no njezino svođenje u pristojne okvire (za njihove pojmove) se danas postiže i bez smanjivanja samog vozila.

Jedan za drugim su tako proizvođači predstavili nove, produkcijske ili najavne studijske SUV i crossover modele, najčešće srednje veličine koji bi se na tržištu trebali uskoro pojaviti. Naime, u SAD-u se očekuje kako će se do 2018. tržište ovog segmenta povećati za oko 20%, pa je sasvim jasno kako svaki proizvođač želi uzeti što veći dio kolača.

Naravno bilo je tu i raznih drugih automobila, posebice onih luksuznih i sportskih. O onima koji su se nama najviše dopali pročitajte u nastavku.

Honda Urban SUV Concept

Savršena kombinacija praktičnosti i modernog izgleda je ono što Hondin baby SUV čini automobilom kojeg ova kompanija neizmjerno treba. Mlađi i manji brat modela CR-V se temelji na Jazzu i u Europi bi se u produkcijskoj izvedbi trebao pojaviti krajem iduće godine.

Lincon MKC

Fordov premium brand je u Detroitu predstavio svoj prvi, istina još uvijek konceptni, kompaktni SUV, a riječ je o modelu MKC - vjerojatno najelegantnijem crossoveru kojega smo imali prilike vidjeti u posljednje vrijeme. Njegov ga dizajn čini vizualno zrelim i skupim što je za premium model svakako plus. MKC se temelji na modelu Kuga, a na američko tržište stiže početkom iduće godine. Dolazak u Europu je nažalost malo vjerojatan.

Volkswagen CrossBlue

Volkswagen se namjerava ozbiljnije uključiti na američko tržište SUV vozila, a svoj plan je najavio konceptnim modelom CrossBlue. Radi se o moderno dizajniranom SUV-u sa šest sjedala koji je namijenjen većim obiteljima. Iako neće stići na Stari kontinent u Americi bi lako mogao biti pravi hit.

Hyundai HCD-14

Koncept Genesis ili HCD-14 je još jedan primjer Hyundaijevog pomicanja prema premium segmentu. S ovom studijom Korejci najavljuju novi dizajnerski izraz za svoja velika vozila. Produkcijski će se model pojaviti za točno godinu dana, i to ponovno u Detroitu, a pokretat će ga 5.0-litreni V8 motor i imat će pogon na stražnje kotače.

Chevrolet Corvette Stingray

Nova, sedma generacija Corvette je svakako najzanimljiviji sportski automobil koji se pojavio na ovogodišnjem detroitskom auto salonu. Dinamičnog i agresivnog izgleda, snažne motorizacije i vrhunskih performansi vozači ovog automobila će sanjati otvorenu cestu, a ovaj je automobil svakako dio "američkog sna".

Mercedes-Benz CLA

Limuzinska izvedba A klase je za nas možda i najvažniji automobil s detroitske pozornice. CLA predstavlja proširenje Mercedesove ponude kompaktnih modela čiji bi udio širom svijeta trebao rasti, a svijetla se budućnost posebno predviđa za manje limuzine poput ove. Privlačan dizajn te Mercedeova motorizacija i kvaliteta bi trebali biti snažni aduti koje će CLA ponuditi i europskim kupcima do sredine ove godine.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.