Jeftino voće može pomoći u očuvanju kostiju kod žena
SUHE šljive, voće koje se često zanemaruje, mogle bi imati značajan utjecaj na zdravlje žena u menopauzi. Novo istraživanje pokazalo je da ovo pristupačno voće može pomoći u očuvanju strukture i čvrstoće kostiju kod žena starijih od 45 godina, a istovremeno donosi i niz drugih zdravstvenih prednosti.
Suhe šljive poznate su po tome što poboljšavaju razinu kolesterola i povećavaju antioksidativni kapacitet tijela. No, istraživanje objavljeno u časopisu Osteoporosis International pokazalo je da mogu igrati ključnu ulogu u prevenciji osteoporoze i očuvanju mišićne mase, što je posebno važno za žene nakon menopauze.
Znanstvenici su otkrili da suhe šljive sadrže bioaktivne spojeve poput polifenola koji mogu smanjiti upalne procese koji dovode do gubitka koštane mase. Kako bi provjerili učinak konzumacije ovog voća, istraživači su proveli jednogodišnju studiju u kojoj je sudjelovalo 235 žena u postmenopauzi.
Idealno je jesti četiri do šest suhih šljiva dnevno
Sudionice su bile podijeljene u tri grupe. Jedna skupina nije konzumirala suhe šljive, dok su druge dvije dnevno jele 50 grama (četiri do šest suhih šljiva) ili 100 grama (10 do 12 komada). Svakih šest mjeseci mjerena im je gustoća i snaga kostiju, uključujući i strukturu kosti potkoljenice.
Rezultati su pokazali da su žene koje nisu jele suhe šljive imale smanjenje gustoće i snage kostiju, dok su one koje su konzumirale barem četiri do šest suhih šljiva dnevno uspjele očuvati koštanu masu i strukturu, osobito u kortikalnoj kosti, koja je ključna za otpornost na prijelome.
Zanimljivo je da su žene koje su konzumirale manju količinu suhih šljiva imale bolje rezultate od onih koje su jele veću količinu. Razlog tome bio je veći broj odustajanja u skupini koja je trebala konzumirati 100 grama dnevno; sudionicama je jednostavno dosadilo jesti toliko suhih šljiva svaki dan.
Profesorica Mary Jane De Souza sa Sveučilišta Pennsylvania, koja je vodila istraživanje, istaknula je kako su rezultati vrlo obećavajući. "Uspjeli smo održati gustoću i snagu kortikalne kosti u potkoljenici, a očuvanje te vrste kosti ključno je za prevenciju prijeloma", objasnila je.
Iako istraživači vjeruju da bi redovita konzumacija suhih šljiva mogla smanjiti rizik od osteoporoze, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se to potvrdilo.
Suhe šljive pomažu i u prevenciji anemije
Osim utjecaja na zdravlje kostiju, španjolski portal 20 Minutos istaknuo je i druge zdravstvene prednosti suhih šljiva. Osim što pomažu u smanjenju unosa šećera i reguliranju tjelesne težine, pridonose stabilizaciji razine šećera u krvi te poboljšavaju zdravlje probavnog sustava zahvaljujući visokom udjelu vlakana i prirodnim laksativnim svojstvima.
Također, sadrže željezo, bakar, magnezij i vitamin K, što može pomoći u prevenciji anemije i održavanju zdravih i jakih kostiju.
Znanstvena studija objavljena u časopisu BMC Nutrition & Metabolism pokazala je da konzumacija suhih šljiva može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 60.8 posto. Iako sadrže prirodni šećer, njihova visoka koncentracija vlakana i flavonoida, antioksidansa s protuupalnim svojstvima, može poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti rizik od metaboličkih poremećaja.
Dakle, iako možda nisu prva namirnica koja vam padne na pamet, suhe šljive su lako dostupne, povoljne i imaju iznimno blagotvoran učinak na zdravlje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati