Swiatek jelom zgrozila Engleze. "Tata dodaje vrhnje i šećer, a ja jogurt"

IGA SWIATEK (24) priznala je da bi njezin omiljeni obrok mogao izazvati nelagodu kod domaćina na Wimbledonu. Poljska tenisačica, četvrta na WTA ljestvici, danas će u četvrtfinalu britanskog Grand Slama igrati protiv Liudmile Samsonove, 19 igračice svijeta.
U subotu je, kada je pobjedom nad Danielle Collins izborila osminu finala, pažnju privukla prehrambenom navikom koju je otkrila britanskoj i svjetskoj publici. Nakon meča obratila se navijačima na središnjem terenu i tom prilikom otkrila koji joj obrok, kako kaže, daje snagu. Riječ je o jagodama s jogurtom i tjesteninom.
Na pitanje što će pojesti za oporavak nakon meča, Swiatek je odgovorila: "Ne znam još. Sigurno ne ribu s krumpirićima, to je preteško. Ali moj tim svaki dan jede i tako krši dijetu. A ja ih gledam i govorim: 'Ljudi, to mi ne pomaže.' No imam svoje omiljeno jelo. Jela sam ga dok sam bila dijete. To je tjestenina s jagodama."
"Svi bi to trebali jesti"
Nakon što je publika reagirala s čuđenjem, dodala je: "Trebali biste probati, ljudi. Tjestenina s jagodama i malo jogurta. Odlično je."
Čini se da taj recept dobro funkcionira za Swiatek, koja je osvojila četiri Roland Garrosa i US Open, a pokušava nadmašiti svoj najbolji rezultat na Wimbledonu, gdje je 2023. godine igrala u četvrtfinalu. No njezina verzija wimbledonskog klasika s jagodama i slatkim vrhnjem izazvala je brojne reakcije, pa se i sama našalila da bi joj mogli zabraniti dolazak.
U razgovoru s novinarima nakon meča dotaknula se ponovno ove teme. "Zašto je to toliko zanimljivo? Svi bi to trebali jesti", rekla je Swiatek, pa dodala: "Mislim da je to poljsko jelo. Djeca to često jedu ljeti. To je jednostavno savršena kombinacija okusa. Imamo odlične jagode u Poljskoj."
"Wimbledon će mi zabraniti da odgovaram na ovakva pitanja"
Upitana koje su jagode bolje, u Poljskoj ili Velikoj Britaniji, Swiatek je odgovorila: "Iskreno, mislim da su bolje u Poljskoj jer imamo bolju klimu za jagode? Sad će mi Wimbledon vjerojatno zabraniti da odgovaram na ovakva pitanja.
"I ovdje su jagode odlične", brzo je dodala. "Drugačije su, ali su i dalje odlične. Moj tata dodaje vrhnje i šećer. Ja pokušavam s jogurtom da barem izgledam kao da jedem nešto zdravo. Tjestenina ide sa svime. Ali s jagodama je najbolja."
Ubrzo nakon toga Swiatek je na društvenim mrežama objavila i fotografiju spornog jela, na kojoj se vidi tjestenina s narezanim jagodama i jogurtom. "Dajte, ljudi, ovo je poljska delicija", napisala je u opisu.
Zašto se na Wimbledonu jedu jagode sa slatkim vrhnjem?
Još od ranih 1900-tih gledatelji Wimbledona uživaju u jagodama sa slatkim vrhnjem, kombinaciji koja je postala sinonim za Wimbledon. U to doba jagode su se smatrale luksuznim voćem jer su bile dostupne samo kratko vrijeme u godini, i to baš tijekom Wimbledona.
Poznato je i da su si dolazak na Wimbledon mogli priuštiti samo oni iz više klase, pa je tako sve kliknulo jedno s drugim i započela je tradicija jedenja jagoda koja traje i danas.
Jagode koje se poslužuju na Wimbledonu su sorte pod nazivom Malling Centenary i proizvodi ih obiteljska tvrtka Hugh Lowe Farms. Kako bi osigurali dovoljno jagoda za vrijeme turnira, svake godine posade 100 tisuća sadnica. Sve se jagode beru ručno, a one koje se tijekom turnira ne pojedu, zamrznu se i koriste za izradu džema.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati