Pekarstvo u problemima - kruh poskupljuje 10 posto
DANAŠNJA sjednica Richemont kluba koji okuplja stručnjake u slastičarstvu i pekarstvu završila je zaključkom i najavom poskupljenja kruha od najmanje deset posto. Poskupljenje cijena pekarskih proizvoda od 10 posto nužno je zbog, kako tvrde u Udruzi, povećanja cijena sirovina i energenata potrebnih za proizvodnju.
Direktor Richemont kluba, Vladimir Bulić, pojasnio je kako cijena brašna raste i da se od prethodne godine, kada je cijena bila oko 1,70 kuna, ista povećala na oko 3 kune za kilogram brašna. Također, Bulić je izrazio zabrinutost za opće stanje u pekarstvu jer ono posluje sa samo 1,4 posto profitabilnosti što znači da samo 30 posto pekarskih proizvoda ostaje proizvođaču.
Daljnji problemi oko 1.450 poslovnih subjekata koji se bave pekarstvom veže se uz veliki uvoz, ali i trgovačke lance gdje se podrazumijeva rabat od 30-ak posto, povrat robe oko 25 posto i kompenzacije gdje se gubi dodatnih 10 posto.
Strahuje se kako će se pšenica opet izvoziti što je bio i slučaj prošle godine kada je izvezeno previše pšenice, a za ovu godinu Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je uvoz 100 tisuća tona pšenice, napomenuo je Stjepan Varga. Ovakvi događaji dovest će do poskupljenja brašna što vodi do poskupljenja kruha, a mogući spas varga vidi u tome da država otkupi svu pšenicu te na taj način kontrolira tržište i cijenu pekarskih proizvoda.
Problem je i u potrošačima koji kupuju u velikim trgovačkim centrima skupe uvozne pekarske proizvode, a istovremeno se očekuje da domaći proizvođači proizvode jeftin kruh što je pravi recept za propast hrvatskog pekarstva, nadodao je Varga.
V.M.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati