Znate li da Turci imaju svoju verziju pizze? Radi se s mljevenim mesom i hrpom začina
LAHMACUN- to je naziv za bliskoistočno jelo koje izgledom neodoljivo podsjeća na pizzu, pa ga često zovu i turska pizza, jer je upravo u Turskoj ovo jelo najpopularnije. Riječ je, zapravo, o tankoj lepinji premazanoj mljevenim mesom koje je pomiješano s raznim začinima, koja se zatim peče u pećnici.
Podrijetlom s Levanta, lahmacun je jelo koje je, osim u Turskoj, popularno i u Armeniji, Libanonu i Siriji. Na Levantu je to samo jedno od skupine jela koja se zajednički nazivaju Manakish - somuni s preljevima. Iako zbog izgleda ovo jelo zovu pizzom, od klasične pizze razlikuje se po tome što se ne priprema sa sirom, a i tijesto i korica puno su tanji.
Potrebni sastojci
Za tursku pizzu prvo morate napraviti glatko tijesto koje podsjeća na tanku lepinju, a za koje će vam trebati:
- glatko brašno
- kvasac
- šećer
- sol
- jaje
- mlijeko
- maslinovo ulje.
Nakon tijesta, vrijeme ja za pripremu nadjeva, za koji će vam trebati:
- luk
- rajčice
- koncentrat rajčice
- peršin
- menta
- sumak
- čili
- mljevena paprika
- piment
- mljeveni kim
- cimet
- sol
- papar
- mljevena janjetina ili govedina.
Kako ju napraviti
Prvo pripremite tijesto - u većoj posudi sjedinite brašno, kvasac, šećer i sol. U sredini napravite udubinu u koju ćete dodati jaje, mlijeko i maslinovo ulje. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji dva sata.
Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, razdijelite ga na četiri jednaka dijela te svaki oblikujte u lopticu. Ponovno prekrijte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da tijesto odmori. Dok tijesto odmara, zagrijte pećnicu.
Napravite nadjev tako da rajčice prvo prerežete po pola, očistite od sjemenki i istisnete sok. Sve sastojke, osim mesa, stavite u blender ili multipraktik i izmiksajte. Dodajte i meso te miksajte dok ne dobijete pastu.
Lopticu po lopticu razvaljajte, stavite na lim za pečenje i rubove premažite maslinovim uljem. Nadjev jednako rasporedite po tijestu, zatim ga nježno utisnite, pazeći da ne poderete tijesto. Nadjeveno tijesto stavite u lim za pečenje i pecite 5 do 6 minuta.
Cijeli recept pronađite ovdje.