Sendvič "iz sudopera": TikTok trend koji štedi novac i smanjuje bacanje hrane

DAN JE PRIJE odlaska u nabavku, a hladnjak je poluprazan i nedostaju vam ključni sastojci za cjelovit obrok. Istovremeno, u njemu se nalazi nekoliko ostataka i sitnica koje jednostavno morate iskoristiti prije nego što se pokvare. Umjesto da naručite skupu dostavu, vrijeme je da isprobate sendvič "iz sudopera", piše Food & Wine.
Ovaj trend popularizirala je kreatorica sadržaja Erin Hogaboom na TikToku, gdje njezina serija videa broji milijune pregleda i potiče druge da slijede njezin primjer. Hogaboom svojim pratiteljima pokazuje kako iskoristiti ostatke, otvorene staklenke i preostale sastojke te ih pretvoriti u ukusan sendvič. Cilj je spriječiti bacanje hrane, a rezultati, kako pokazuje, mogu biti iznenađujuće slasni.
Ne postoji točna formula - ljepota ovog jela leži upravo u tome što je svaki put drugačije. Potreban vam je samo kruh kao podloga, a odatle vas Hogaboom vodi kroz nekoliko osnovnih principa koji će potaknuti vašu kreativnost.
Nema pravila
Da biste napravili ovo jelo, zaboravite na sve predrasude o tome što pripada u sendvič. Kao primjer, Hogaboom je jednom spojila kruh od kiselog tijesta, cheddar sir, džem od višanja, salsu od kukuruza i čilija, narezane paprike, mljevenu puretinu, parmezan s espressom, tanko narezano grožđe, ljuti med i čips od jalapeña i limete.
Iako kombinacija zvuči nespojivo, ona ju je ocijenila kao pun pogodak, no ne boji se priznati ni kada eksperiment ne uspije. Umjesto klasičnih narezaka i majoneze, kao protein mogu poslužiti ostaci mesa, graha ili tofua od večere, a kao namazi humus, džemovi ili tzatziki.
Dodajte dašak slatkoće
Jedna zajednička crta gotovo svih njezinih sendviča je slatki element. Hogaboom često koristi džem ili prelijeva sendviče medom, a pomalo kontroverzno, u većinu kombinacija dodaje i voće. Jedan od primjera uključuje pšenični kruh, humus, borovnice, sjemenke nara, crveni luk, cheddar, narezanu krušku, piletinu, puretinu, rikolu i ljuti med. Na prvu zvuči neobično, no profili okusa podsjećaju na platu sa sirom i suhomesnatim proizvodima.
Svaki sendvič koji napravi ova tiktokerica stavlja u toster. Osim što voli tostirane sendviče, toplina ima i praktičnu svrhu. Gotovo sve sastojke tostrira zajedno, osim svježeg zelenila poput rikole ili voća koje radije dodaje na kraju. Dok budete eksperimentirali, vjerojatno ćete otkriti vlastita pravila, no tehnika Erin Hogaboom odlična je polazna točka za smanjenje bacanja hrane i uštedu novca.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati