Preminuo je Ivan Molnar, posljednji osobni kuhar Josipa Broza Tita

IVAN Molnar, proslavljeni bjelovarski kuhar svjetskog kalibra, preminuo je u 72. godini života. Ostat će zapamćen ne samo kao vrhunski chef, nego i kao osoba iznimnog karaktera, vedrine i gostoljubivosti. No ono što ga je činilo jedinstvenim u hrvatskoj kulinarskoj povijesti jest činjenica da je bio - posljednji osobni kuhar Josipa Broza Tita, prenosi bjelovar.live.
Za Titu kuhao sve - od doručka do večere
Kao izuzetno mlad profesionalac, Molnar je već u svojim dvadesetima dobio iznimnu čast - postati Titov osobni kuhar. Od 1973. do 1980. kuhao je za predsjednika bivše Jugoslavije, njegovu suprugu Jovanku i njihove goste. Bio je dio elitne kuharske ekipe u kojoj su, uz njega, bili Slovenac Lilijan Gabrijel i Marija Petrović.
"Kuhao sam za Starog, kako smo ga zvali, sve - od doručka do večere. Bio sam dvostruko mlađi od svojih kolega, ali učio sam od najboljih. Taj Slovenac, Gabrijel, bio je genijalac - radio je na brodu kraljice Elizabete prije Drugog svjetskog rata. Zahvalan sam mu za sve što me naučio“, prisjetio se Molnar u jednom od svojih intervjua.
Kuharsku karijeru započeo je u Zagrebu, gdje je pohađao Ugostiteljsku školu u Frankopanskoj ulici. Već tijekom školovanja dobio je priliku raditi na Brijunima, u hotelima Neptun i Karmen, što je bio početak njegovog puta prema državnom vrhu.
Život s predsjednikom - kuhinja na kotačima
Molnar je s Titom putovao gotovo svugdje - kuhao je u Plavom vozu, na brodu Galeb, u Bijeloj vili na Brijunima, u predsjedničkom avionu i na Pantovčaku. Kuharska ekipa bila je stalno uz predsjednika, spremna poslužiti svaki obrok - bez obzira na lokaciju.
Jedna od anegdota koju je Molnar rado prepričavao odnosi se na situaciju kad je, zbog kvara na pećnici, ručak kasnio. "Tito je čekao do 13 sati, a onda jednostavno ustao i otišao bez riječi. Bili smo prestravljeni, ali nikada nije stvarao dramu - bio je gospodin“, prisjetio se Molnar.
Znao je i sam ući u kuhinju, pitati može li si sam ispeći jaja, razgovarati s kuharima, šaliti se i zanimati za hranu. Takav neposredan odnos ostavio je snažan dojam na mladog kuhara iz Bjelovara.
Povratak u Bjelovar
Nakon godina provedenih u vrhu tadašnje države, Molnar se vratio u rodni Bjelovar, gdje je dugi niz godina vodio restoran Stara ura - kasnije poznat i kao Restoran Ura. Mjesto je postalo simbol kvalitetne domaće kuhinje i gostoprimstva, ali i društveno važan prostor. Restoran je sudjelovao i u europskom projektu "Food 4 You“, koji je spajao kulinarstvo i društveno poduzetništvo.
U njegov su restoran dolazili svi koji su znali prepoznati autentičnu atmosferu i iskrenu kuhinju. Bio je poznat po osmijehu, korektnosti i toplom karakteru. Gosti su ga zvali "gospodin čovjek" - nadimak koji nije bio slučajan, nego iskren odraz njegove osobnosti.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati