Posjetio sam pizzeriju čiji se vlasnik zove pionirom moderne napoletanske pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
ZA ZADNJI dan i sam kraj naše londonske avanture ostavili smo odlazak u jednu od najpoznatijih i trenutno najboljih europskih pizzerija. Napoli on the Road nalazi se na dvije lokacije u Londonu, jedna je u Chiswicku, a druga u Richmondu. Nama je nešto bliža bila pizzerija u Chiswicku, a stol smo rezervirali nekih dva tjedna prije puta u London.
Prilično stroga pravila za rezervaciju
Ova pizzerija ima dosta stroga pravila vezana uz rezervaciju pa budite jako oprezni ukoliko je planirate posjetiti. Kod rezervacije morate dati podatke o kreditnoj kartici koju provjeravaju, a saznao sam to tako što sam prvo dao podatke sa svoje jednokratne Revolut kartice nakon čega su mi samo par minuta kasnije otkazali rezervaciju. Naime, provjera kartice smatrala se prvom i jedinom mogućom transakcijom.
Zato sam dao podatke druge kartice nakon čega nam je rezervacija potvrđena, a na e-mail adresu nam je stigla dodatna uputa. Ukoliko ne otkažemo rezervaciju unutar 24 sata ili se ne pojavimo u pizzeriji u rezerviranom terminu, naplatit će nam se penali od 10 funti po osobi. Stol se čuva 15 minuta od početka odabranog termina rezervacije.
Dobili smo u međuvremenu još nekoliko poruka u kojima nas podsjećaju na rezervaciju, a zadnja nam je stigla par sati prije samog termina. Sve to djeluje pomalo strogo, ali smo kod dolaska pred pizzeriju shvatili zašto je to tako. Svi su stolovi u pizzeriji i na terasi bili puni, a nekoliko je gostiju strpljivo čekalo pred samim ulazom.
Nešto smo slično doživjeli i prilikom posjeta poznatim napuljskim pizzerijama. Sve je to dodatno pojačalo moju znatiželju budući da mi je odlazak u ovu pizzeriju bio poput odlaska u gradić Casertu nedaleko Napulja u I Masanielli di Francesco Martucci, najbolju svjetsku pizzeriju nekoliko godina za redom.
Vlasnik pizzerije smatra se pionirom moderne napoletanske pizze
Dobili smo stol odmah pored ulaza ispod zida na kojem se nalazi dvadesetak istaknutih priznanja koje je ova pizzerija dobila u zadnjih nekoliko godina. Osim priznanja tu se nalaze i uokvireni članci iz poznatih svjetskih časopisa. Imali smo i pojačanje za stolom budući da nam se pridružio i moj prijatelj iz djetinjstva koji već jako dugo živi u Londonu.
Naručili smo četiri različite pizze iz ponude u kojoj su pizze podijeljene u tri kategorije: klasične, veganske i pizze Speciali di Michelle. Specijalne su pizze preporuka vlasnika Michelle Pascarelle, mladog Talijana iz Napulja koji je sa samo 19 godina stigao u London i započeo prodaju pizza iz male trokolice kojom se vozio po Londonu. Odatle je i nastao naziv pizzerije Napoli on the Road. Michelle Pascarella smatra se pionirom moderne napoletanske pizze s uzdignutim i napuhanim rubom.
Od klasičnih nam je pizza najviše pažnje privukla Ripieno al Forno, pizza s finom kuhanom šunkom, ricottom i crnim biberom koja se poslužuje kao calzone, pizza presavijenog tijesta. Osim dvije Ripieno al Forno naručili smo Margheritu, Zucchinne e Mortadela i Cheesewick, pizzu s nekoliko vrsta kvalitetnih sireva i gustom kremom od cherry rajčica domaće izrade. Sam je naziv ove pizze mala igra slova budući da se pizzerija nalazi u kvartu koji se zove Chiswick.
Dojmovi i cijene
Kao što sam već istaknuo, Napoli on the Road pravi moderne napoletanske pizze uzdignutih, hrskavih i prozračnih rubova, finog i ukusnog tijesta odličnog okusa i teksture. Pizze su nestvarno lagane. Sastojci u nadjevima su visokokvalitetni, a većina ih stiže iz Italije dok su umaci i kreme iz kućne radinosti.
Cijene se kreću od 13 funti (15,50 eura) koliko košta Margherita do 19,9 funti (23,70 eura) koliko je Asparagi e Bottarga, pizza s kremom od riblje ikre i usoljenim šparogama. Većina je pizza između 15 i 19 funti (18 i 22,50 eura).
Teško je između vrhunskih pizza reći koja je bolja, pogotovo meni koji nisam gastro kritičar i stručni recenzent već samo zaljubljenik u pizze, ali meni su pizze iz pizzerije Vasiniko, koju smo posjetili dan ranije, za nijansu bile bolje. Međutim, na europske i svjetske se liste ne dolazi samo kvalitetom pizze već i kvalitetom pizzerije, a Napoli on the Road je pizzerija u kojoj doslovno morate uživati. Ugodan ambijent uz domaću i opuštenu atmosferu čine cijelu priču vezanu uz ovu pizzeriju stvarno veličanstvenom.
Možda sam subjektivan zbog samog puta u London i svega što sam pročitao o ovoj pizzeriji, pogotovo zbog svih nagrada i priznanja koje je do sada dobila, ali posjet i doživljaj vezani uz Napoli on the Road bit će nešto što ću kao ljubitelj putovanja i dobre pizze dugo pamtiti kao jedno novo i izuzetno lijepo životno iskustvo.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati