Ovo je najskuplja namirnica u vašem hladnjaku, a najčešće propadne

AKO U HLADNJAKU redovito imate svježi sir, pršut, dimljenu ribu ili nešto treće, možda mislite da ste pogodili najskuplju namirnicu koju ljudi najčešće bacaju. Ali u krivu ste. Najskuplja namirnica u većini domaćinstava nije luksuzna, egzotična ni rijetka - to su jaja.
Ne zato što su skupa po komadu, već zato što ih kupujete redovito, često ih ne potrošite na vrijeme, a kad propadnu, bacate cijelo pakiranje. Šteta se gomila kroz mjesece - i to ne samo financijska, već i ekološka. Prema nekim procjenama, jaja su jedna od najčešće bačenih namirnica u europskim kućanstvima, upravo zato što ih ljudi ostave u hladnjaku, zaborave, i više ne znaju jesu li još dobra za upotrebu.
Kako prepoznati jesu li jaja još uvijek dobra?
Najjednostavniji trik je - test s vodom. Uzmite duboku čašu ili zdjelu, napunite je vodom i pažljivo spustite jaje unutra: Ako potone i legne na bok, jaje je svježe. Ako stoji uspravno, još je jestivo, ali treba ga iskoristiti što prije. Ako ispliva na površinu, bacite ga - pokvareno je. Ovaj trik vam može uštedjeti novac i spriječiti nepotrebno bacanje hrane.
Potrošite ih prije nego što propadnu
Ako vam jaja često ostaju neiskorištena - a ne jede vam se kajgana, postoji mnogo jednostavnih načina da ih potrošite. Možete, primjerice, ispeći frittatu, koja je odlična za doručak, laganu večeru ili čak kao hladni obrok za ponijeti. Jaja su ključni sastojak i za domaću tjesteninu - sve što vam treba su jaja i brašno.
Ako volite slatko, jaja možete iskoristiti za pripremu muffina, biskvita ili palačinki, koje su uvijek dobar izbor za doručak ili desert. Kuhana jaja na tvrdo praktična su za sendviče, salate ili kao međuobrok. Također, možete pripremiti francusku salatu, i to ne nužno samo za blagdane.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati