Ako vam je ostalo mladog luka od Uskrsa, iskoristite ga za ova predobra jela

MLADI luk ima posebno mjesto na uskrsnim stolovima diljem Hrvatske. Tradicionalno se jede svjež, često uz kuhana jaja, šunku i hren, a njegova blaga pikantnost savršeno se slaže s masnijim mesom, šunkom i jajima. I dok za Uskrs uglavnom pojedemo njegov donji, bijeli dio, zeleni dio često nam ostane "višak".
Ipak, u duhu "zero waste" pokreta, a i s obzirom na to da se danas obilježava Dan planeta Zemlje, bilo bi poželjno da iskoristite i taj zeleni dio, što možete učiniti na mnogo kreativnih načina. Umjesto da ga bacite, zeleni dio mladog luka iskoristite kao dodatak salatama, omletima, umacima ili ih pospite po bilo kojem drugom jelu.
Evo nekoliko primjera odličnih jela u kojima ćete iskoristiti cijeli mladi luk - od korijena do zelenih listova.
1. Yachaejeon
Iako je ime možda malo čudno, radi se o korejskim popečcima od povrća koji su prejednostavni za napraviti, a glavni sastojci su poriluk i mladi luk. Ovo ukusno jelo će vas osvojiti svojom jednostavnošću i sigurno će se svidjeti i odraslima i djeci, a cijeli recept je ovdje.
2. Minestrone
Osnovne vještine baratanja nožem, sezonsko povrće i veliki lonac - ove tri stvari su vam potrebne za pripremu obilne, bogate i hranjive talijanske juhe. Priprema ove juhe nema točno utvrđene namirnice već se one mijenjaju ovisno o sezoni pa tako možete iskoristiti i mladi luk. Recept je ovdje.
3. Salata od jaja
Salata od jaja ili "egg salad" u Americi, od kuda i potječe, je jednostavna salata od svega par sastojaka. Najčešće se jede između dvije kriške kruha kao sendvič, a osim jaja, važan sastojak je i mladi luk. Cijeli recept pronađite ovdje.
4. Japanske palačinke
Okonomiyaki su japanske slane palačinke koje se najčešće prave od svježeg kupusa, mladog luka i mrkve, no u njih se mogu dodati i razni drugi sastojci. Vi u njih obavezno stavite ostatke mladog luka, a cijeli recept pronađite ovdje.
5. Pita s mladim lukom
Zajedno s tikvicama, špinatom i blitvom, u slane pite umiješajte sjeckane zelene dijelove mladog luka. Dat će malo ljutine i puno okusa, a ovdje pronađite recept naše čitateljice koja je radila pitu s mladim lukom.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati