Savjetnica za prehranu: Želite povećati unos vlakana, češće jedite 7 vrsta voća

JABUKE se često ističu kao jedno od najzdravijih voća, djelomično i zbog sadržaja vlakana - srednje velika jabuka (200 grama) ima oko 4 grama vlakana. No, ona nije jedino voće koje obiluje vlaknima. Prema prehrambenim smjernicama, preporučuje se konzumirati barem dvije porcije voća dnevno, a dijetetičari naglašavaju kako je odabir vlaknima bogatog voća izvrstan način za postizanje preporučenog unosa od 28 do 34 grama vlakana dnevno.
Savjetnica za prehranu i dijetetičarka Novella Lui izdvojila je koje voće sadrži više vlakana od jabuke.
Marakuja
Ovo tropsko voće izgleda poput šljive, a unutar se nalazi narančasto-žuta pulpa sa sjemenkama. "Otprilike 236 grama sadrži čak 24.5 grama vlakana, što ga čini najbogatijim izvorom vlakana među voćem. Može se jesti cijelo ili poslužiti s ricottom i medom kao jednostavan desert", kaže Lui za EatingWell.
Maline
Osim što imaju svjež i intenzivan okus, maline su i među najbogatijim bobičastim voćem kad je riječ o vlaknima, tvrdi savjetnica. Jedna porcija od 150 grama sadrži gotovo 10 grama vlakana, što je otprilike trećina dnevnih potreba. Mogu se jesti svježe ili dodavati u smoothieje i pudinge od chia sjemenki.
Kupine
"Porcija od 150 grama donosi oko osam grama vlakana. Osim što su praktične za međuobrok, odlične su i za pripremu kompota, marmelada i kolača", navodi Lui.
Kruška
"Kruške sadrže više vlakana od jabuka - prosječan plod ima oko 5.5 grama vlakana", ističe savjetnica. Mogu se jesti svježe, peći ili dodavati u zobene pahuljice, kolače i salate.
Avokado
Iako se ne jede kao klasično voće, avokado je voće bogato vitaminom E, zdravim mastima i vlaknima. Polovica avokada sadrži oko 7 grama vlakana. Njegova kremasta tekstura obogaćuje salate, sendviče, smoothieje ili namaze.
Guava
"Guava ima hrskavu teksturu poput kruške kad je nezrela, a kad dozrije, okusom podsjeća na mješavinu jagode i kruške. Posebnost je što su i kora i sjemenke jestivi, pa porcija od 165 grama sadrži oko devet grama vlakana. Guava se jede svježa, ali i prerađena u džemove, umake i slično", naglašava stručnjakinja.
Kivi
Ovo zeleno voće intenzivnog, slatko-kiselog okusa također je dobar izvor vlakana. "Porcija od 180 grama (oko dva i pol kivija) sadrži 5.4 grama vlakana. Najčešće se jede tako da se prereže i žlicom izvadi sočna pulpa", objašnjava Lui.
Biranje voća bogatog vlaknima, poput marakuje, malina, kupina, krušaka i kivija, odličan je način da se poveća dnevni unos vlakana. "Iako nisu sva uvijek dostupna svježa, mnoge vrste mogu se naći i u zamrznutom obliku, što olakšava njihovo uključivanje u prehranu tijekom cijele godine", zaključila je Lui.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati