Pet čajeva koje treba piti za bolju kontrolu šećera u krvi, prema dijetetičarkama

AKO IMATE problema sa šećerom u krvi ili jednostavno želite učiniti što je god moguće da se isti ne razviju, važno je paziti na to što jedete i pijete. Prehrana je vrlo važan dio kontrole, ali ono što pijemo također može značajno utjecati na razinu šećera u krvi. Nedovoljan unos tekućine može biti problem jer dehidracija može pridonijeti povišenom šećeru.
Srećom, postoji mnogo napitaka koji su dobri za ravnotežu šećera u krvi. Jedan od tih napitaka je čaj, koji nudi brojne zdravstvene prednosti, a poboljšana kontrola šećera u krvi jedna je od njih, ovisno o tome koju vrstu čaja volite piti. Neki od njih poznati su po zdravstvenim dobrobitima, a u nastavku otkrivamo pet vrsta čajeva koje su dijetetičarke izdvojile za Eating Well.
Zeleni čaj
Zeleni čaj povezuje se s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući bolju regulaciju šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da može pomoći u smanjenju razine glukoze natašte i poboljšanju osjetljivosti na inzulin kod osoba s dijabetesom, prenosi Eating Well. Dijetetičarka Kimberley Rose-Francis ističe: "U crijevima se nalaze trilijuni mikroorganizama koji utječu na razinu šećera u krvi".
Dodaje: "Neravnoteža crijevne mikrobiote može dovesti do smanjene tolerancije na glukozu i inzulinske rezistencije. Zeleni čaj bogat je polifenolima, biljnim spojevima koji se povezuju s raznim zdravstvenim koristima, uključujući poboljšanje zdravlja crijeva."
Crni čaj
Iako zeleni i crni čaj izgledaju i imaju različite okuse, oba potječu od biljke Camellia sinensis. Stoga ne čudi da dijele mnoge zdravstvene prednosti, uključujući pozitivan učinak na šećer u krvi.
Kako prenosi Eating Well, iako trenutačno nema toliko istraživanja o utjecaju crnog čaja na regulaciju glukoze, jedno pregledno istraživanje objavljeno 2019. godine sugerira da može pomoći u metabolizmu glukoze i poboljšati osjetljivost tijela na vlastiti inzulin.
Znanstvenici nisu sigurni zašto, ali pretpostavljaju da bi polifenoli iz crnog čaja mogli usporiti probavu i apsorpciju šećera iz hrane. To bi moglo pomoći u sprječavanju debljanja, koje je jedan od ključnih čimbenika rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.
Čaj od đumbira
"Đumbir je poznat po tome što pomaže kod mučnine, ali može i poboljšati razinu šećera u krvi kada se zdrobi i skuha u mirisni čaj", kaže Rose-Francis i dodaje: "Istraživanja pokazuju da đumbir sadrži gotovo 40 antioksidativnih spojeva, koji mogu biti korisni u liječenju različitih upalnih stanja i pozitivno utjecati na razinu šećera u krvi tijekom vremena."
Nastavlja ističući da "kronično povišena razina šećera može uzrokovati upalu, protuupalna svojstva đumbira mogu ga učiniti korisnom funkcionalnom namirnicom za bolju regulaciju šećera u krvi". Đumbir može pomoći u inhibiciji apsorpcije ugljikohidrata, regulaciji metabolizma glukoze i zaštiti stanica gušterače koje proizvode inzulin.
Čaj od cimeta
Cimet nije samo omiljeni začin za pečenje, već se može koristiti i za pripremu ukusnog čaja. "Istraživanja su pokazala da cimet može poboljšati funkciju inzulina i podržati regulaciju šećera u krvi", ističe za Eating Well dijetetičarka Vandana Sheth.
"Čaj od cimeta prirodno je sladak, a ne sadrži dodani šećer, što ga čini odličnim izborom za osobe s dijabetesom", dodaje ona. Baš poput đumbira, cimet je bogat antioksidansima koji se bore protiv kronične upale, što može otežati kontrolu šećera u krvi.
Čaj od kurkume
Od boljeg zdravlja mozga do smanjenog rizika od srčanih bolesti, kurkuma ima dugu listu zdravstvenih prednosti. Kurkuma sadrži aktivni spoj kurkumin, snažan protuupalni i antioksidativni agens. A kao što je već spomenuto, upala i visoka razina šećera u krvi često idu ruku pod ruku. Nije ni čudo da istraživači vjeruju kako kurkumin pomaže u regulaciji šećera upravo zahvaljujući svojem protuupalnom djelovanju, prenosi Eating Well.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati