Nutricionistica: Osobe s predijabetesom trebaju češće jesti tri namirnice

SAZNANJE o predijabetesu ne znači da je razvoj dijabetesa tipa 2 neizbježan, već da je vrijeme za promjene koje mogu spriječiti pogoršanje. Prema nutricionistici Charmaine Dominguez, prehrana igra ključnu ulogu u toj prevenciji, a u jednom je videu izdvojila četiri skupine namirnica koje mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi i vraćanju ravnoteže u organizmu.
Biljni proteini
Zamjena crvenog mesa i mesnih prerađevina biljnim izvorima proteina može biti važan korak u prevenciji dijabetesa.
"Trebali biste se okrenuti hrani koja sadrži više vlakana, i to u značajnim količinama. Vlakna su ključni saveznik u borbi protiv inzulinske rezistencije, koja je temeljni uzrok dijabetesa tipa 2. Osim toga, pomažu u snižavanju razine šećera u krvi", ističe Dominguez.
Mahunarke poput leće i graha sadrže topiva vlakna koja, osim što pomažu u regulaciji glukoze, smanjuju i razinu masnoća u krvi, što dodatno podržava metaboličko zdravlje.
Povrće bogato vlaknima
Povrće s visokim udjelom vlakana pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i osigurava dugotrajan osjećaj sitosti. "Napunite tanjure povrćem poput brokule, kupusa, prokulica i slično", savjetuje nutricionistica. Osim što pridonosi kontroli šećera, ovo povrće ima pozitivan učinak na probavu, a zbog svoje svestranosti lako se uključuje u razna jela.
Cjelovite žitarice i škrob
Iako se kod predijabetesa često smanjuje unos ugljikohidrata, Charmaine naglašava da njihovo potpuno izbacivanje nije rješenje. "Ne zaboravite na cjelovite žitarice i škrobne namirnice, poput ječma, kvinoje i batata. One će vam pružiti 'zdravo gorivo', osjećaj sitosti i energiju potrebnu za svakodnevne aktivnosti", zaključila je Dominguez.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati