Nutricionist ili dijetetičar: Koja je razlika i kome se obratiti?

MNOGI ljudi ne znaju točno koja je razlika između nutricionista i dijetetičara, a često se ta dva pojma koriste kao sinonimi. No, iako se oba zanimanja bave prehranom i zdravljem, postoji ključna razlika u njihovom obrazovanju, nadležnostima i pravima u radu s pacijentima. U Hrvatskoj se razlikuju prema formalnom obrazovanju i mogućnostima zapošljavanja.
Tko je nutricionist?
Nutricionist je stručnjak za prehranu koji se bavi znanstvenim istraživanjima, analizom prehrane i savjetovanjem o zdravim prehrambenim navikama.
Obrazovanje nutricionista u Hrvatskoj
Nutricionisti završavaju preddiplomski i diplomski studij nutricionizma na fakultetima koji nude ovaj program. U Hrvatskoj su to, primjerice, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu (PBF), Sveučilište u Rijeci – Odjel za biotehnologiju ili Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku. Diplomirani nutricionist stječe titulu magistar nutricionizma ili magistar znanosti o prehrani, ovisno o programu studija.
Opis poslova nutricionista
Nutricionist se bavi prehranom u zdravlju i bolesti, edukacijom o pravilnoj prehrani, znanstveno-istraživačkim radom te razvojem novih prehrambenih proizvoda. Planira i nadzire pripremu hrane u ugostiteljstvu, bolnicama, školama, domovima umirovljenika i drugim ustanovama. Također sudjeluje u kontroli kakvoće i sigurnosti namirnica, kreiranju prehrane za specifične skupine (sportaši, dijabetičari, pretile osobe) te promovira zdravu prehranu kroz medije i marketing.
Znanja, vještine i osobine nutricionista
Nutricionist mora poznavati ljudsku anatomiju, fiziologiju i načela zdrave prehrane, uz temeljna znanja iz kemije, biologije, biokemije i toksikologije. Treba razumjeti sastav hrane i njezin utjecaj na zdravlje te imati organizacijske i komunikacijske vještine, odgovornost i strpljenje.
Tko je dijetetičar?
Dijetetičar je stručnjak za prehranu koji planira i prilagođava prehranu pojedincima i skupinama, savjetuje o pravilnoj ishrani te razvija jelovnike prema zdravstvenim potrebama. Posjeduje široko znanje o prehrani, što potvrđuju stručni certifikati i vjerodajnice. Dijetetičar analizira i interpretira podatke o prehrambenim navikama i sastavu namirnica te ih primjenjuje u praksi kako bi poboljšao zdravlje i kvalitetu života svojih klijenata.
Obrazovanje dijetetičara u Hrvatskoj
U Hrvatskoj trenutno ne postoji preddiplomski ili diplomski studij dijetetike, kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama. Osobe koje žele steći stručna znanja iz područja kliničke prehrane najčešće završavaju nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu ili srodne studije na drugim sveučilištima. Nakon toga mogu se dodatno educirati kroz stručne tečajeve, seminare i međunarodne programe specijalizirane za dijetetiku.
Opis poslova dijetetičara
Dijetetičar ima ključnu ulogu u poboljšanju zdravlja pacijenata kroz pravilnu prehranu i prehrambene intervencije prilagođene medicinskim stanjima.
Glavni zadaci dijetetičara uključuju:
- Izradu individualiziranih jelovnika za osobe s medicinskim dijagnozama
- Savjetovanje pacijenata i klijenata o pravilnoj prehrani i prilagodbi prehrambenih navika
- Suradnju s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima kako bi prehrana bila dio cjelokupnog plana liječenja
- Planiranje prehrane u zdravstvenim ustanovama poput bolnica, domova za starije i rehabilitacijskih centara
- Edukaciju pojedinaca i grupa o zdravoj prehrani i njenom utjecaju na prevenciju bolesti
- Praćenje nutritivnog statusa pacijenata i prilagodbu prehrane prema njihovim potrebama
Znanja, vještine i osobine dijetetičara
Dijetetičar mora imati temeljito znanje o prehrani, ljudskom zdravlju i bolestima te vještine za rad s pacijentima i zdravstvenim djelatnicima. Njegova stručnost usmjerena je na prilagodbu prehrane medicinskim potrebama i poboljšanje zdravlja kroz pravilnu prehranu.
Dijetetičar poznaje anatomiju, fiziologiju, biokemiju te principe kliničke prehrane i dijetoterapije. Razumije nutritivne potrebe pacijenata s bolestima poput dijabetesa, bolesti bubrega i srca te poznaje sastav namirnica i njihov utjecaj na zdravlje. Također vlada metodama procjene nutritivnog statusa i standardima higijene i sigurnosti hrane.
U svom radu dijetetičar izrađuje individualizirane prehrambene planove, analizira prehrambene navike, savjetuje pacijente i educira ih o pravilnoj prehrani. Ključna je njegova suradnja s liječnicima i drugim stručnjacima kako bi prehrana bila dio cjelokupnog liječenja. Također prati i procjenjuje učinke prehrambenih preporuka.
Odgovornost, preciznost, empatija i dobre komunikacijske vještine ključne su osobine dijetetičara. Mora biti strpljiv i prilagodljiv, sposoban analizirati nutritivne potrebe i motivirati pacijente na promjenu prehrambenih navika koje poboljšavaju njihovo zdravlje i kvalitetu života.
Kome se obratiti?
Nutricionist i dijetetičar imaju različite uloge, ali se njihova područja djelovanja mogu preklapati, što ponekad stvara nedoumicu kome se obratiti.
Ako želite poboljšati prehrambene navike, smršavjeti, povećati unos određenih nutrijenata, prilagoditi prehranu sportskom načinu života ili naučiti više o zdravoj prehrani, nutricionist je pravi izbor. Također, nutricionist može raditi u zdravstvenim ustanovama, ali se pritom bavi prevencijom bolesti, edukacijom pacijenata i planiranjem prehrane za opću populaciju.
Ako imate medicinsku dijagnozu koja zahtijeva specifičnu prehranu, poput dijabetesa, bolesti srca, probavnih poremećaja, bubrežnih bolesti ili intolerancija na hranu, bolje je obratiti se dijetetičaru. On je posebno educiran za kliničku prehranu i dijetoterapiju, što znači da može surađivati s liječnicima i prilagođavati prehranu kao dio liječenja.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati