Melkior Bašić otkrio po kome je dobio ime

JEDNO od najpoznatijih kuharskih imena i bivši član žirija MasterChefa, Melkior Bašić bio je gost u emisiji Zdravlje na kvadrat, u kojoj je otkrio po kome je dobio ime.
Voditelj Dalibor Bosančić se na početku razgovora našalio da ima dojam kao da će, zbog imena Melkior, razgovarati s nekim čarobnjakom iz filma te je otkrio i da je istražio kako je nastalo to ime. "Tvoje je ime nastalo od grčke riječi 'gaspares', što znači nadzornik, rizničar, učitelj. Ime Melkior ima svoje podrijetlo u starom perzijskom jeziku, a značenje mu je 'kralj svjetlosti' ili 'viteški kralj'", objasnio mu je voditelj.
Melkiora je ova informacija iznenadila. "Opa, opa! Nisam to iskreno znao. Ime sam dobio po didi, nasljedno. S mamine strane su mi u Dalmaciji. Tamo se Melkior kaže Markio", objasnio je poznati zagrebački kuhar.
Otkrio nam je zašto je zavolio kuhanje
Kada se pojavio u MasterChefu 2021. godine, odmah je brojnim gledateljicama zapeo za oko. Tada je uz Damira Tomljanovića i Stjepana Vukadina vodio natjecatelje, ali i gledatelje pred malim ekranima kroz sve kulinarske izazove.
Za Index je tada otkrio da je kuhanje zavolio uz oca kuhara.
"Od malih nogu s njim sam trčkarao po kuhinji. Kad sam odrastao, logični nastavak je bila profesionalna karijera. Kako sam bio dijete ugostitelja, često sam bio doma sam. Prvo jelo je bilo klasično dječje, hrenovke i jaje na oko. Prvo ozbiljnije kojeg se sjećam je bila piletina u umaku od limuna i dimljeni losos s tjesteninom", rekao je.
"Smatram da bi svatko trebao što više u životu isprobavati različitih jela kako bi uspio prepoznati što voli. Ipak ljubav ide kroz želudac", dodao je.
Radio u luksuznim restoranima
Bašić je radno iskustvo stekao u 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2016. je stažirao u luksuznim Michelin restoranima u Bordeauxu u Francuskoj poput Restaurant le Prince Noir, Lormont, Restaurant La Cape, Cenon i Restaurant L'Oiseau Bleu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati