Kupila čokoladicu pa se zgrozila: Mislila da je pokvarena, no bila je u krivu

JEDNA je žena ostala neugodno iznenađena nakon što je otvorila čokoladicu kupljenu u lokalnoj trgovini te je na društvenim mrežama pozvala druge da izbjegavaju takvu kupnju. Međutim, čini se da je njezina procjena o proizvodu bila potpuno pogrešna, piše.
Naime, žena imena Holly kupila je popularnu britansku čokoladicu Maltesers Teasers, no kada ju je otvorila, primijetila je da je cijela prekrivena neobičnim bijelim slojem. Svoje "razočaranje" podijelila je u videu na TikToku, gdje je zumirala čokoladu i dodala natpis: "Vaš znak da ne kupujete čokoladu iz lokalne trgovine". U opisu je kratko dodala: "Razočaranje je blaga riječ..."
Što je zapravo bijeli sloj na čokoladi?
Njezin video brzo je privukao pažnju, a mnogi korisnici su joj u komentarima pojasnili da se ne radi ni o čemu neobičnom ili opasnom. Riječ je o fenomenu poznatom kao "čokoladni cvat". To je bjelkasto-sivi premaz koji se često pojavljuje na površini čokolade i potpuno je bezopasan za jelo. Nastaje zbog promjena u temperaturi i vlazi, koje utječu na masnoću ili šećer u čokoladi. Iako mijenja teksturu i izgled, ne utječe na sigurnost ili jestivost proizvoda.
Dvije vrste "cvata"
Postoje dvije vrste ovog fenomena. "Masni cvat" nastaje kada se kakao maslac otopi, odvoji od ostatka smjese te se ponovno stvrdne na površini. S druge strane, "šećerni cvat" uzrokuje vlaga koja otapa šećer na površini, a on se zatim kristalizira nakon isparavanja vode. Proces se može spriječiti jednostavnim čuvanjem čokolade na hladnom i suhom mjestu, daleko od naglih promjena temperature.
Podijeljene reakcije
Korisnici TikToka imali su različita mišljenja. Jedan je komentirao: "To su samo masti i šećer koji su se podigli na površinu, to se zove čokoladni cvat, potpuno je sigurno za jelo". Drugi se složio: "Ja bih je i dalje jeo, nije me briga", dok je treći dodao: "To je samo zbog načina skladištenja, potpuno je u redu".
Ipak, nisu svi bili uvjereni. Netko je napisao: "Nije me briga što je čokoladni cvat, ja to neću jesti." Sličnog je mišljenja bio i drugi korisnik: "Svi pričate 'to je samo čokoladni cvat', ali i dalje izgleda odvratno".
Na kraju se oglasila i sama Holly, koja je u komentaru pojasnila: "Znam da je bezopasno i da nije plijesan, ali jednostavno užasno miriše i potpuno me odbilo od nje".

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati