Zašto bi se jaja morala kuhati točno 32 minute? Znanost ima odgovor
![Zašto bi se jaja morala kuhati točno 32 minute? Znanost ima odgovor](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/929a75c5-064c-420b-8046-3351c302ae40.jpg?width=765&height=414)
KUHANA jaja naizgled su jednostavna za pripremu, no ovisno o tome kakav žumanjak preferirate, vrijeme kuhanja se razlikuje. Ipak, talijanski znanstvenici sada su otkrili savršenu metodu kuhanja jaja i s ostatkom svijeta podijelili koliko bi se dugo jaja zapravo trebala kuhati.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Napulju rezultate svog eksperimenta objavili su u časopisu Nature Communications Engineering, a započeli su s temeljnim problemom kuhanja jaja - žumanjak i bjelanjak kuhaju se na različitim temperaturama (bjelanjak u vodi koja je 85 Celzijevih stupnjeva, a žumanjak na 65 Celzijevih stupnjeva).
Većina nas se pomirila s tom činjenicom pa jaja kuhamo otprilike 10 minuta ako želimo čvrst žumanjak i bjelanjak, ili 5 do 6 minuta, ako želimo da žumanjak bude manje tekući. Ipak, ovi su znanstvenici pomislili da mora postojati bolji način, pa su dilemu riješili kroz računalni softver za dinamiku fluida.
Trebaju se kuhati 32 minute
Simulacije su predložile metodu izmjenjivanja jaja iz jednog lonca u drugi - u jednom se voda drži na točki vrenja od 100 Celzijevih stupnjeva, a u drugom je voda mlaka, do 30 Celzijevih stupnjeva. Za najbolje rezultate, računalni model predložio je prijenos jajeta iz jednog lonca u drugi svake dvije minute, točno 32 minute.
Kuhali su jaja točno tako i ispada da su jaja na taj način bila puno bolje teksture i boljih nutritivnih svojstava, a kemijska analiza pokazala je da žumanjci kuhani na ovaj način sadrže više polifenola, korisnog mikronutrijenta.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati