U Bribiru se na Uskrsni ponedjeljak jeo bribirski prisnac. Imamo recept

ZA VRIJEME uskrsnih blagdana u Bribiru, u Hrvatskom primorju, priprema se posebno jelo koji se naziva prisnac, a festival bribirskog prisnaca mlada je proljetna manifestacija koja se održava ove godine drugi put, u čast upravo ovoj deliciji koje ondje za Uskrs ne nedostaje.
Spoj je to jaja, svježeg sira, slanine, mladog luka, brašna i masti, a kako ga pripremiti, saznajte u nastavku.
Kako pripremiti bribirski prisnac
Od sastojaka je potrebno:
- 15 jaja
- 500 g domaćeg svježeg sira
- 500 g slanine
- 1 vezica mladog luka (i bijeli i zeleni dio)
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 žlica svinjske masti
- 500 g glatkog brašna + po potrebi
- sol, papar
U zdjeli u koju ste razbili jaja dodajte kvasac i svježi sir izrezan na manje komadiće. Sve zajedno izmiješajte. Slaninu narežite na komadiće i popržite na masti. Mladi luk operite, očistite, narežite na sitnije komadiće, dodajte ga slanini i pržite dok malo ne omekša.
Poprženu slaninu i luk ostavite da se ohlade, pa ih umiješajte u smjesu jaja i sira, začinite soli i paprom, dodajte brašno i sve zajedno dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Dobivena smjesa mora biti dovoljno gusta da lijepo pada sa žlice.
Dobivenu smjesu premjestite u lim za pečenje koji ste prethodno namastili i posipali brašnom i pecite na 175 stupnjeva oko 45 minuta. Ohladite pa režite.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati