Tradicionalni francuski recept star gotovo dva stoljeća koji će vas oduševiti

FRANCUSKA kuhinja jedna je od najpoznatijih i najutjecajnijih na svijetu, poznata po svojoj sofisticiranosti, raznolikosti i bogatstvu okusa. Svaka regija Francuske ima svoje posebne specijalitete, a provansalska regija može se pohvaliti ukusnom ribljom juhom bouillabaisse, za koju smo pronašli recept star čak 195 godina.
Bouillabaisse je juha nastala u Marseilleu, u provansalskoj regiji Francuske, i to kako bi ribari iskoristili sve ribe koje tog dana nisu prodali na tržnici. Temeljac se priprema kuhanjem ribljih kostiju s nekoliko ključnih sastojaka - šafranom, komoračem i svježom koricom naranče. Nakon kuhanja temeljac se blenda i procijedi.
Ova se juha uvijek poslužuje s tostiranim kruhom i rouilleom, začinjenim umakom sličnim majonezi, koji se pravi od češnjaka, kruha, maslinovog ulja, a ponekad i od crvene paprike ili šafrana, a umjesto njega možete koristiti i aioli od češnjaka, koji također pruža bogati okus češnjaka.
Koju ribu koristiti?
U Marseilleu za pripremu ovog jela koriste i bijelu i masnu ribu, a nerijetko dodaju i dagnje. Mogu se koristiti i ugori (jeguljke), grdobine ili bilo koja druga riba koja je dostupna u vašoj obližnjoj ribarnici i koja je unutar vašeg budžeta. Preporuka je koristiti ribe s čvrstim mesom poput halibuta ili iverka te bijele ribe poput bakalara ili oslića.
Potrebni sastojci
Za ovo će vam jelo biti potreban kilogram ribljih fileta, a osim ribe trebat će vam:
maslinovo ulje
komorač
poriluk
rajčica
ljutika
češnjak
sol i papar
koncentrat rajčice
niti šafrana
sjemenke komorača
lovorov list
kora naranče
bijelo vino
riblji temeljac
svježi peršin.
Kako se priprema?
Zagrijte maslinovo ulje pa mu dodajte komorač, poriluk, rajčicu, ljutiku, češnjak i sol. Kuhajte dok povrće ne omekša pa dodajte koncentrat rajčice, šafran, sjemenke komorača, crni papar, koru naranče i lovorov list. Kuhajte dok koncentrat rajčice ne potamni.
Dodajte bijelo vino, a zatim i litru ribljeg temeljca, 4 grančice peršina i još malo soli po potrebi. Pojačajte vatru i pustite da zavre. Zatim smanjite vatru i kuhajte 30 minuta pa nakon toga izvadite lovorov list i stabljike peršina.
Smjesu blendajte do glatke teksture pa procijedite i vratite u tavu te ponovno kuhajte do vrenja. Dodajte kilogram narezanih fileta bijele ribe, počevši od debljih komada, a završite s najtanjima. Neka riba bude u potpunosti prekrivena tekućinom i kuhajte nekoliko minuta.
Nakon što se riba skuha, stavite poklopac i ostavite da odstoji 5 minuta. Poslužite u zdjelicama s nasjeckanim svježim peršinom, uz tostirani kruh i aioli sa strane, a cijeli recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati