Što jedete kada su vrućine? Ove namirnice najviše osvježavaju, a mogu biti i ručak

VISOKE temperature često ubiju apetit, a kuhanje ili pečenje postaju zadnje što vam pada na pamet. U takvim danima, važno je birati hranu koja ne opterećuje organizam, pomaže u hidrataciji i daje osjećaj lakoće. Donosimo popis najosvježavajućih namirnica i jednostavnih jela za vruće dane - kada je pretoplo i za jesti, a kamoli kuhati.
Krastavac - kralj hidratacije
Sadrži preko 95% vode, pa je izvrstan za osvježenje i hidrataciju. Možete ga jesti samostalno, u salatama ili kao dodatak jogurtu i limunovu soku. Naša idealna kombinacija je tzatziki ili hladna salata s jogurtom i koprom.
Lubenica - prirodni desert za vrućine
Lubenica je lagana, slatka i prepuna tekućine, a sadrži i likopen, antioksidans koji podržava zdravlje kože na suncu. Poslužite je hladnu, narežite na kockice ili napravite ledeni smoothie.
<< Salata s lubenicom i feta sirom
Zelena salata i lisnato povrće
Salate od rukole, matovilca, blitve ili špinata uz dodatak limuna, maslinova ulja i sjemenki - prava su hrana za ljeto. Ne griju tijelo, lako se probavljaju i brzo pripremaju.
<< Cezar salata s piletinom i jajima
Rajčica - rashlađujuća i lagana
Rajčice su pune vode, vitamina C i prirodnog umamija. Idealne su za hladne salate, sendviče ili jednostavno s malo maslinovog ulja i soli. Pokušajte ih ne držati u hladnjaku - na sobnoj temperaturi su ukusnije.
Limun i citrusi
Dodajte limun u vodu, salate, marinade ili preko voća. Citrusi pomažu kod hidratacije, potiču probavu i daju osjećaj svježine. Čak i limunada s malo mente može biti savršen "obrok" kad nemate apetita.
Hladno voće - instant osvježenje
Narezani ananas, mango, breskve ili smrznute borovnice odličan su međuobrok. Možete ih zamrznuti pa koristiti kao "voćni led" u vodi ili ih pretvoriti u smoothie ili domaći sladoled.
<< Kocke lubenice s bosiljkom, limetom i melisom
Jogurt i fermentirani mliječni proizvodi
Hladan jogurt ili kefir brzo osvježava, zasiti i pomaže probavi. Pomiješajte ga s malo krastavca, češnjaka i kopra - i imate obrok bez kuhanja.
<< Umak od kiselog vrhnja, kopra i češnjaka
Bonus savjet: Jedite ono što vas istovremeno i hidrira
U danima kada su temperature visoke, najvažnije je izbjegavati teško, masno i jako začinjeno, a prednost dati vodenastim, svježim i sirovim namirnicama. Tijelo će vam biti zahvalno.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati