Šnenokle su jednostavan bakin desert kojem se uvijek rado vratimo
PARADIŽET, šnenokle ili žličnjaci hrvatski su nazivi za desert koji se u raznim oblicima može pronaći diljem Europe. Vjerojatno je francuskog podrijetla i Francuzi ga zovu jaja u snijegu ili snježna jaja (les œufs à la neige). Njemački naziv schneeeier također znači snježna jaja, dok Austrijanci ovo jelo zovu Schneenockerl with Kanarimilch, odnosno snježni valjušci s mlijekom od kanarinca.
Poljski naziv zupa nic znači ptičje mlijeko, a dalmatinski naziv paradižet dolazi od iskrivljene venecijanske riječi paradisiaco, koja se može prevesti kao rajski. Englezi i Francuzi imaju još jednu sličnu slasticu, koja se na oba jezika zove plutajući otok (floating island, île flottante), za koju se bjelanjci tučeni sa šećerom peku u jednom velikom komadu, umjesto da se kao žličnjaci kuhaju u mlijeku.
Kako god ih zvali, žličnjaci su slastica koja se vrlo jednostavno priprema, a mi ih obožavamo jesti u svako doba godine.
Kako se pripremaju?
Za pripremu žličnjaka, prvo odvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. U mlijeko stavite kuhati štapić ili aromu vanilije. U kipuće mlijeko, pomoću žlice, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka.
Kako vam žličnjaci ne bi ispali šuplji, možete ih oblikovati i pomoću dvije žlice, a vadite ih pomoću grabilice s rupicama i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu.
Zatim pjenjačom istucite žumanjke i brašno pa u dobivenu smjesu pomalo dolijevajte vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka. Dobivenu smjesu vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavrije. Smjesu nastavite tući pjenjačom, sve dok ne dobijete gustu kremu. Dobivenu kremu prelijte preko žličnjaka pa dovršeni desert dobro ohladite.
Šnenokle
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati