Nemate vrhnje za kuhanje, a trebate ga za umak? Evo što ga može zamijeniti

VRHNJE za kuhanje često je prvi izbor kada želimo kremasti umak ili sočnije jelo, ali ponekad ga nemamo pri ruci - ili ga jednostavno želimo izbjeći zbog kalorija, laktoze ili previše industrijskih dodataka. Dobra vijest je da postoje sasvim jednostavne i dostupne zamjene koje će jelu dati jednaku teksturu i punoću, a ponekad čak i bolji okus.
Što možete koristiti umjesto vrhnja za kuhanje?
Ako tražite kremastu alternativu vrhnju za kuhanje, na raspolaganju su vam brojni sastojci koje vjerojatno već imate u hladnjaku ili smočnici. Grčki jogurt je odlična zamjena - gust je, blago kiseo i savršen za laganije umake, ali ga je važno dodavati na kraju kuhanja kako se ne bi zgrušao.
Kiselo vrhnje je također klasična zamjena, no ono ima nižu točku zgrušavanja pa se preporučuje koristiti na umjerenoj temperaturi.
Još jedna česta alternativa je krem sir (možete koristiti i mascarpone), koji jelima daje izuzetno glatku i bogatu teksturu. Ako želite biljne opcije, kokosovo mlijeko ili kokosova krema odlično funkcioniraju u curryjima, juhama i egzotičnijim receptima.
Osim njih, možete koristiti i miks mlijeka i maslaca - žlica maslaca na 100 ml mlijeka daje vrlo sličnu masnoću kao vrhnje za kuhanje.
Domaće kremaste zamjene koje možete pripremiti u par minuta
Ako nemate ništa od navedenog, lako možete napraviti "domaće vrhnje“ od svega dvije komponente. Pomiješajte mlijeko s brašnom (ili gustinom) i lagano zagrijavajte uz miješanje dok se ne zgusne. Dodajte malo soli i muškatnog oraščića za dodatni okus i dobit ćete osnovu za bijeli umak.
Također, sve popularniji izbor su i biljne kreme na bazi zobi, badema ili soje, koje su već gotove za upotrebu, a često su bez laktoze i s nižim udjelom masti. Mogu se koristiti u kuhanju isto kao klasično vrhnje, a dostupne su u gotovo svakoj trgovini.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati