Ovih dana na društvenim mrežama popularan je recept koji su radile naše prabake
OVIH dana društvenim mrežama kruže popularne objave o palačinkama iz pećnice - jednostavnom jelu idealnom za doručak ili brzu poslasticu. Mnogi su oduševljeni receptom - radi se o nekoliko sastojaka koji se pomiješaju u posudi, izliju se u kalup i peku se dvadesetak minuta.
Nismo mogli a da ne napišemo kratak tekst o ovom jelu koje su radile naše bake i prabake - neki su ga zvali razljevak ili razljevanke, a slična mu je i zlevanka. Razljevak je tradicionalno jelo koje se pripremalo u ruralnim krajevima naše zemlje, ali i cijelog Balkana. Jednostavno je, jeftino i zasitno, slično piti ili zlevanki. Priprema se od brašna, mlijeka, jaja i malo masnoće.
Pečenjem se dobiva tijesto nalik na tanku pitu ili gustu palačinku, ali bez nadjeva. Smjesa se priprema kao rijetko tijesto i razlijeva se po kalupu za pečenje, a tako je jelo i dobilo naziv. Nakon pečenja, tijesto dobiva zlatno-smeđu koricu, a često se i napuhne, pa se spusti.
Potrebni sastojci
Ove sastojke sigurno imate kod kuće.
- svinjska mast
- jaja
- glatko brašno
- mlijeko
- šećer - po želji.
Kako se priprema
Ne može jednostavnije - umutite jaja pa im postupno dodajte brašno i sve ostale sastojke. Pjenjačom miješajte dok smjesa ne postane glatka, pa pripremite lim za pečenje. Obložite ga papirom za pečenje, izlijte smjesu i stavite peći. Razljevak je gotov kada mu korica postane zlatno-smeđe boje, a tijesto se nadigne.
Po želji možete ga posuti šećerom u prahu ili dodati čokoladni namaz ili džem.
Detaljan recept nalazi se ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati