Kako zvuk mijenja okus hrane? Saznali smo iz prve ruke u zagrebačkom restoranu

MOŽE LI zvuk promijeniti način na koji doživljavamo okus? Upravo to smo prošlog utorka imali priliku istražiti u restoranu BioMania, na jedinstvenom događaju koji spaja glazbu i gastronomiju i pretvara ih u potpuno novo, osjetilno iskustvo.
>> Na njihov veganski burek dolaze čak i iz Sarajeva, pričali smo s vlasnikom restorana
U suradnji s glazbenicom Akleom Neon i biljkama koje pjevaju, restoran BioMania osmislio je događaj pod nazivom "Freqs of nature & BioMania Immersive Dining Experience", na kojemu smo istražili kako glazba biljaka može utjecati na naše nepce, obogaćujući teksture i okuse na neočekivane načine. Večera je bila organska i bezglutenska, u četiri slijeda, i isključivo biljna, kakvu i inače pripremaju u ovom restoranu.
Prvi slijed s povezom na očima
Prvi slijed bio je serviran tako da su gosti imali povez na očima, a Aklea je puštala različite zvukove na različitim frekvencijama. Posluženi su raznovrsni zalogaji osmišljeni da aktiviraju svih pet osjetila okusa. Prvo smo iz tog slijeda kušali masline i sir biljnog podrijetla, servirane na krekeru.
Aklea je uz to pustila zvuk aviona i šum te gostima objasnila da se okus slanog i slatkog smanjuje dok u avionu određene frekvencije stvaraju šum. Umami okus ostaje (na njega to ne utječe), ali slani i slatki okus nestaju.
Sljedeće jelo prvog slijeda bili su mrkva i batat servirani na krekeru. Slatko je ovdje prevladavalo pa je Aklea puštala visoke frekvencije jer one pojačavaju slatki okus, a nakon toga smo na stolu trebali opipati čašicu s ginger lemon kombucha pićem.
Zadnje jelo tog slijeda bila je kuglica od datulja, orašastih plodova i kakaa. Ovdje je prevladavao gorak okus, uz puštanje dubokih frekvencija koje pojačavaju taj okus.
Desert koji se jede rukama
Sljedeći slijed sastojao se od juhe od korijena celera, koji se baš intenzivno osjetio. Juha je bila lagano zapaprena, a nakon juhe, servirali su nam oolong čaj ili crno vino po izboru.
Za glavno jelo posluženi su njoki od kvinoje u umaku od indijskih oraščića i crnog tartufa, a za desert datulje punjene kremom od pistacije prelivene čokoladom s jestivim maćuhicama. Desert je zamišljen tako da se jede rukama.
Biljke koje pjevaju
Osim hrane, gosti su mogli slušati kako biljke pjevaju. Aklea je imala uređaj s elektrodama koje je spajala na biljke u restoranu. Neki gosti su po vlastitom izboru odabrali biljku i na nju pričvrstili elektrode pa je Aklea svirala s tom biljkom. To se radi tako da se uzimaju elektromagnetski impulsi biljke i pretvara ih se u glazbu.
