Kako znati da je biskvit pečen, bez korištenja čačkalice? Tip pokazao super metodu

AKO STE ikada pekli biskvit ili biskvitni kolač, vjerojatno znate za stari trik s čačkalicom - zabodete je u sredinu i ako izađe čista, kolač je gotov. To je vrlo praktično, no nije baš najsigurnija metoda. Sada se društvenim mrežama širi nova, preciznija metoda koja bi vam mogla zauvijek promijeniti način pečenja.
U jednom Reelu na Instagramu, Roice Bethel, koji dijeli razne kulinarske savjete, otkriva da umjesto čačkalice koristi kuhinjski termometar s brzim očitanjem kako bi provjerio unutarnju temperaturu kolača. Vjerovali ili ne, za to ima jako dobar razlog.
Zaboravite na čačkalicu
"Da bi čačkalica izašla čista, temperatura kolača mora doseći najmanje 100 Celzijevih stupnjeva, a to je točka u kojoj voda isparava, što znači da će vam kolač biti suši i manje sočan", objašnjava Bethel. Drugim riječima, tvrdi da korištenjem čačkalice zapravo prepečete kolač.
Umjesto toga, savjetuje da koristite termometar i izvadite kolač iz pećnice kad dosegne otprilike 96 Celzijevih stupnjeva. "U toj fazi čačkalica još ne bi izašla potpuno čista, ali kolač je pečen, a zato što nismo išli sve do 100 Celzijevih stupnjeva, kolač će ostati fin i sočan", kaže.
Kako još znati je li biskvit pečen?
Zvuči kao odličan trik, no najbolje je osloniti se na više znakova kada pečete biskvit - provjerite je li poprimio zlatno-smeđu boju, odvaja li se od rubova kalupa te vraća li se u prvobitni oblik kada ga lagano pritisnete prstom. I, naravno, slijedite recept i pecite onoliko minuta koliko piše u receptu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati