Kako sjeckati luk kao profesionalac? Slavna kuharica podijelila genijalan trik

SLAVNA američka kuharica Rachael Ray poznata je po svojim kulinarskim emisijama, a jedan njezin savjet posebno se urezao u pamćenje milijunima gledatelja i kuhara amatera diljem svijeta, piše Food & Wine.
Riječ je o njezinoj metodi sjeckanja luka, tehnici toliko učinkovitoj i jednostavnoj da je i danas, godinama nakon što su je prvi put vidjeli na televiziji, redovito primjenjuju. "Naučili ste me kako rezati luk prije 20 godina", samo je jedan od komentara obožavatelja na nedavnoj objavi slavne kuharice na Instagramu, što svjedoči o dugovječnosti ovog savjeta.
Spoj profesionalne tehnike i jednostavnosti
Njezina metoda postala je toliko popularna da je, kako i sama kaže, nazivaju "Rachael Ray trik". Razlog leži u tome što preskače jedan korak koji bi većina profesionalnih kuhara smatrala obaveznim. Iako se njezina tehnika razlikuje od one koja se uči u kulinarskim školama, Ray inzistira na jednom ključnom detalju koji mnogi amateri često zanemaruju.
Upravo taj spoj profesionalnog pristupa i praktične jednostavnosti čini njezinu metodu idealnom za kućne kuhare, zbog čega je i dalje popularna više od desetljeća.
U prvom koraku, Ray se slaže sa svojim kolegama profesionalcima. Luk je potrebno najprije prerezati na pola, okomito od korijena do vrha. Zatim se odreže vrh sa svake polovice, no ključno je ostaviti korijen netaknutim. Korijen ćete prepoznati po sitnim vlaknima na jednom kraju luka.
Nakon toga, ogulite suhu, vanjsku ljusku sa svake polovice. Iako je to možda malo teže dok je korijen još tu, isplati se. Obavezno sačuvajte sve ljuske luka u zamrzivaču za pripremu temeljca kasnije. Ostavljanje korijena netaknutim drži cijelu polovicu luka na okupu tijekom sjeckanja, sprječavajući da se slojevi raspadnu i skližu po dasci. To omogućuje sigurnije i preciznije rezanje.
Oslonite se na prirodne slojeve luka
Ovdje dolazi do ključne razlike. Većina kuhara školovanih na klasičan način napravit će okomite, a zatim i vodoravne rezove u svakoj polovici luka prije završnog sjeckanja. Vodoravni rez podrazumijeva povlačenje noža paralelno s daskom za rezanje, često prema ruci koja drži luk.
Ray se s tim ne slaže i postavlja logično pitanje: zašto rezati prema vlastitoj ruci? Umjesto opasnog vodoravnog reza, ona se oslanja na prirodnu, slojevitu strukturu luka. Nakon što napravi samo okomite rezove, jednostavno počinje sjeckati luk od vrha prema korijenu, a prirodni slojevi sami stvaraju savršene kockice.
Preskakanje samo jednog koraka možda se ne čini kao velika stvar, no s obzirom na to koliko često koristimo luk u kuhanju, metoda Rachael Ray dugoročno donosi značajnu uštedu vremena i čini cijeli proces sigurnijim.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati