Jeste li probali ovu foru sa začinskim biljem? Ovako ćete kuhati s njim cijelu godinu

PROLJETNE temperature i sunčano vrijeme sigurno su i vas navele da počnete misliti o svojim balkonima i terasama. U dućanima se već pojavljuje začinsko bilje u zemlji, koje jedva čekamo posaditi i napraviti svoj mali, začinski vrt. Ako je i vama ovo omiljen proljetni hobi, sigurno ste se barem jednom susreli s više začina nego što ih možete potrošiti. Primjerice, puno listova bosiljka, vlasca ili peršina - kako ih sačuvati za korištenje kasnije?
Da, bilje se može sušiti - timijan, ružmarin i kadulja za koje je sušenje odlična opcija. Suho bilje može se koristiti u raznim jelima i praktično je jer je uvijek nadohvat ruke. No, ovaj smo vas put odlučili podsjetiti na jednu metodu koja nam se posebno svidjela, a to je zamrzavanje začinskog bilja u kombinaciji s maslinovim uljem.
Napravite vlastite začinske kockice
Evo cijele procedure. Bilje temeljito operite i nježno ga osušite papirnatim ručnicima. Nasjeckajte bilje na manje komade ili ostavite listove cijele, ovisno o vrsti biljke i vašim preferencijama. Stavite nasjeckano bilje u kalupe za led i prelijte svaki kalup s malo tekućine - najčešće se koristi maslinovo ulje, no možete koristiti i vodu ili kombinaciju s malo limunovog soka. Maslinovo ulje pomaže očuvati boju i aromu, a sprječava stvaranje ledenih kristala koji mogu narušiti teksturu.
Kalup stavite u zamrzivač dok se kockice potpuno ne smrznu. Gotove kockice izvadite iz kalupa i spremite u hermetičku vrećicu ili posudu, tako da označite datum i vrstu začina. Na taj način, bilje može ostati u dobrom stanju i 6 mjeseci ili duže.
Kada kuhate, jednostavno dodajte jednu ili dvije kockice direktno u jeli - one će se otopiti i osloboditi svoju aromu. Napravite ovo s bosiljkom, peršinom, ružmarinom, timijanom i koprom i uživajte u njima tijekom cijele godine.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati