Jedna me stvar u ovoj pizzeriji u Trstu oduševila i više nego same pizze
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Iako je prognoza koju smo danima unaprijed pomno pratili predviđala kišni vikend, imali smo sreću pa nas je nakon sunčane subote i u nedjelju u Trstu dočekalo lijepo vrijeme. Kažem dočekalo budući da smo, poučeni dugogodišnjim iskustvom vezanim za putovanja, smještaj rezervirali u samo pola sata udaljenoj Postojni. Uvijek kad idemo u neki veliki grad, smještaj uzmemo u nekom manjem obližnjem mjestašcu budući da je dosta jeftiniji, mirnije je, a i nemamo nikakvih problema s parkiranjem.
Za odlazak u L'Anticu Pizzeria da Michele nismo imali nikakve dvojbe, a za drugi dan boravka u Trstu dvoumili smo se između pizzerija Assaje i Bianco, dvije poznate pizzerije koje osim tradicionalnih prave i moderne napoletane. Na kraju smo odabrali Assaje i siguran sam da nismo pogriješili.
>> U Trstu sam posjetio jednu od najpoznatijih svjetskih pizzerija. Evo kakve su cijene
Assaje je, kao i L'Antica Pizzeria da Michele, smještena u samom centru grada. Imali smo sreće pa smo parking pronašli u jednoj od obližnjih malih, uskih, strmih ulica i nakon samo par minuta hoda ugledali veliku i prostranu vanjsku terasu s više od trideset stolova. I unutarnji je prostor velik i prostran, a o tome koliko gostiju može primiti ova pizzerija najbolje govori podatak da smo dobili stol s brojem 117.
Ogroman prostor i najveća ponuda pizze na koju smo dosad naišli
Nakon što nas je iznenadio poprilično velik, kako vanjski tako i unutarnji prostor, slijedilo je novo iznenađenje. Assaje ima možda i najveću ponudu pizza na koju sam dosada naišao. Pizze su podijeljene u čak šest kategorija. Uz uobičajene tradicionalne, suvremene i gurmanske, tu su još veganske, pizze fritte i pizze in due cotture (dva puta pečene pizze). Trebalo nam je nekih petnaestak minuta da izaberemo između više od pedeset ponuđenih pizza.
Naručili smo dvije moderne, Crema di zucca e speck i Racchetta con manico ripieno. Ovaj sam put uskratio zadovoljstvo svima koji me prozivaju zbog pizze s mortadelom pa sam naručio pizzu s dimljenom burratom, šunkom Južnog Tirola i kremom od bundeve. Prvi sam put pizzu s kremom od bundeve probao prije dvije godine u Temišvaru, a najbolju sam pojeo u novosadskoj Tramontani.
Volim bijele pizze pa sam umjesto svoje omiljene odlučio ponovo kušati pizzu s kremom od bundeve. Poput one u Tramontani, bila je poprilično sočna i ukusna, a nadjevom je uz okus umaka od bundeve dominirala dimljena burrata. Tijesto je lagano i prozračno. Assaje pravi bigu koja fermentira duže od trideset sati. Takva su tijesta koja prolaze poprilično dug proces fermentacije uvijek lagana i prozračna. Rubovi su debeli, napuhani i pokriveni prepoznatljivim crnim mrljama.
Prozračno tijesto, nadjevi na korak do savršenstva
Druga je pizza bila vrlo neobična. Naime, radi se o pizzi koja se u prijevodu zove Reket s ispunjenom drškom (Racchetta con manico ripieno). A upravo tako i izgleda, poput pravog stolnoteniskog reketa. Velika bijela burrata glumi stolnotenisku lopticu. Drška je punjena finom kremastom buffalo ricottom i Bonfatti kuhanom šunkom.
Nadjev koji se doslovno topi u ustima. Fin, ukusan i kremast. Iako nas je privukla neobičnim izgledom, ova je pizza što se tiče nadjeva na korak do savršenstva. Obje su pizze vrhunske moderne napoletane, finog i laganog tijesta te sočnih nadjeva sastavljenih od vrlo kvalitetnih sastojaka. Nije ni čudno kako upravo ovu pizzeriju svi ističu kao najbolju pizzeriju u Trstu.
Cijene su u rasponu od 8.50 eura pa sve do 15 eura uz napomenu kako i Assaje naplaćuje dodatna 2 eura po osobi za postavu stola (coperto). Margherita je 8.50 eura, a najskuplje su gurmanske pizze. Mi smo dvije pizze, pivo i sok platili 39 eura. Obje su nas pizze koštale 12.50 eura i vrijede svakog centa.
Pizze od 8.50 do 15 eura, a usluga vrhunska
Ono što ovu pizzeriju dodatno čini kvalitetnijom od drugih je i odnos prema gostima. Nikada se još nismo osjećali tako dobrodošlo i ugodno. Odmah su nam po dolasku na stol stigle dvije čaše finog desertnog vina kojim Assaje časti svoje goste. A onda na kraju ručka još jedno iznenađenje.
Otišao sam u unutarnji prostor pogledati i poslikati prostoriju s velikim krušnim pećima i platiti, a po povratku sam na stolu ugledao posudice s fritulama prelivenim čokoladom. Budući da sam već platio račun, shvatio sam da nas je Assaje počastio i desertom za kraj. To me je zaintrigiralo pa sam bacio pogled i na ostale stolove. Da, Assaje vas dočeka vinom dobrodošlice, a na kraju vas počasti slatkim desertom.
Osoblje je srdačno i profesionalno pa se bez obzira na velik broj stolova i gostiju osjećate odlično i dobrodošlo. Za razliku od L'Antica pizzeria da Michele, ovdje se pizze pripremaju u dvije velike krušne peći pa su nam i ovdje bez obzira na solidnu popunjenost i terase i unutarnjeg prostora pizze stigle jako brzo.
Možda sam pomalo i subjektivan zbog same atmosfere i vrlo korektnog odnosa prema gostima, ali Assaje je po mom osobnom sudu prema svim bitnim parametrima u rangu poznatih napuljskih pizzerija koje smo posjetili, a nalaze se u samom vrhu europskih i svjetskih TOP lista.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati
