Gdje Njujorčani kupuju namirnice? Supermarketa je manje, a ovakvi dućani su posvuda

NEDAVNO smo turistički posjetili New York i odlučili podijeliti s vama neke dojmove o gradu. Nakon nekoliko dana pješačenja po Manhattanu i okolnim četvrtima, primijetili smo nešto što nas je iznenadilo - primjetan manjak klasičnih supermarketa kakve poznajemo iz Europe. Umjesto njih, u svakodnevnom životu prevladavaju deli trgovine, bodege i convenience storeovi.
<< Bili smo u pizzeriji u New Yorku i ostali zatečeni ponudom pizza - evo i cijena
<< Pitali ste kako izgledaju njujorške pizze - evo ih. Jednu ne bismo ponovili
Za veću nabavku - izvan centra, ponekad i izvan grada
Veći supermarketi postoje i u New Yorku, no njihova je distribucija neravnomjerna, a često se nalaze izvan Manhattana ili na lokacijama koje nisu lako dostupne pješice. Za razliku od mnogih europskih gradova, gdje su supermarketi srednje veličine dostupni gotovo na svakom koraku, u New Yorku ih je znatno teže pronaći spontano - uglavnom ih je potrebno ciljano tražiti.
Često smo nailazili na štandove s hot dogovima koji nude i pića ili voće, te na drogerije u kojima se, osim kozmetike i lijekova, mogu kupiti i sokovi, mlijeko u velikim pakiranjima, grickalice i druge osnovne potrepštine.
Prisutni su lanci poput Whole Foodsa, koji nudi organske proizvode, Trader Joe’sa i Targeta, no u (barem naizgled) manjem broju i uglavnom u poslovnim i prometnijim dijelovima grada.
Umjesto klasičnih supermarketa kakve poznajemo u Europi ili ostatku SAD-a, većina ljudi svakodnevno kupuje u manjim kvartovskim trgovinama - deli shopovima, bodega dućanima, specijaliziranim prodavaonicama i convenience storeovima. Tržište prehrambenih proizvoda je u gradovima poput New Yorka u velikoj mjeri centralizirano, pa veliki lanci često imaju manje lokacija, i to uglavnom izvan samog centra.
Zašto je manje supermarketa?
U New Yorku, posebno u manje prometnim dijelovima, zaista je moguće naići na manjak trgovina s osnovnim namirnicama, barem u usporedbi s očekivanjima koja bi imao netko tko nije upoznat s gradom. Više puta smo hodali duž jedne avenije i nismo naišli na trgovinu na udaljenosti većoj od pola sata.
Osim ranije navedenih razloga, naša razmišljanja su kako je razlog tome i visoka cijena zakupa poslovnog prostora u Manhattanu. Zbog toga veći lanci često biraju manje trgovine ili se povlače prema vanjskim dijelovima grada, dok mnogi manji lanci i kvartovske trgovine zauzimaju prostor u užem centru.
Također, ritam grada i života u gradu zahtijeva praktičnost u svakom smislu. Ljudi u New Yorku često kupuju "usput", pješice ili putem do javnog prijevoza, pa preferiraju male kvartovske trgovine, umjesto velikih dućana udaljenih nekoliko blokova.
Tu su deli i bodege - male trgovine sa "svim i svačim"
Deli i bodege su dio kulture - male trgovine, često otvorene 24/7, nude osnovne namirnice, kavu, sendviče i kućne potrepštine. Praktične su, i mnogi njujorčani ih svakodnevno koriste. Također, bodege bilježe rastući broj online narudžbi, a to sve više mijenja način na koji Njujorčani nabavljaju namirnice - pogotovo mlađa populacija.
Radi se o privatnim, obiteljskim malim dućanima u kojima najčešće zaposleni članovi obitelji. Primijetili smo kako su to mjesta s poprilično širokom ponudom proizvoda (barem za veličinu prostora). Na jednom mjestu pronaći ćete sve one najpotrebnije namirnice, koje ćete ovdje kupiti puno brže nego da odlazite u veću trgovinu.
Kako god se zvali, uvijek im je u nazivu riječ "deli", skraćeno od "delikatese". Mi smo u Brooklynu gotovo svaki dan navraćali u One Stop Grill&Deli, mjesto na kojemu smo - nakon napornog dana bili iznimno zahvalni. Radi se o malom obiteljskom dućanu koji funkcionira i kao to go grill restoran.
Od čipseva i slatkiša do narezaka i peciva
Na prvi pogled ovo je samo dućan s osnovnim potrepštinama, nude velik izbor grickalica, slatkiša, pića i osnovnih potrepština, no uz glavni pult nalazi se rashladna vitrina puna svježih namirnica. Ovdje se mogu kupiti svježa jaja na komad, naresci - velik izbor delikatesnih salama i pršuta, salate i nekoliko pekarskih proizvoda poput bagela, kifli i burger peciva. Bilo je ovo prvo mjesto u kojemu smo uspjeli kupiti banane i jabuke, a svo voće prodaju po komadu.
Cijene salama kreću se od 5 do 7 dolara za okvirno 200 grama - tu je šunka od pečene puretine, buffalo chicken salama, goveđa salama, pureća salama s medom ili papričicama i slične. Imaju i širok izbor sireva, od fete, mozzarelle i chedar sira do američkih klasika poput white american cheese, pepper-jack cheese ili colby jack cheese. Cijene svih sireva su od 4 do 4.50 dolara za 200 grama.
Nude ručkove i doručke za ponijeti, a doručak rade i navečer
Ono što nam se najviše svidjelo je to što pripremaju hranu za ponijeti, a sudeći prema pločama iznad pulta - izbor hrane je ogroman. Jednu smo večer došli pomalo gladni što smo i rekli gospodinu koji je tamo radio, na što je on odmah rekao "kako nam može napraviti što god želimo jesti. "Ako želite doručak u 10 navečer, napravit ćemo vam!"
Bili su iznimno susretljivi i srdačni, pa su nam ponudili i da sami izaberemo sastojke koje želimo, od kojih bi nam oni napravili jelo koje i nije na meniju.
Odlučili smo se za dvije bogate salate s puno povrća, sira, grillane piletine i umaka, a porcija je bila ogromna. Piletina je bila pomalo suha, što se lako dogodi s pilećim prsima s grilla pa nam je žao što nismo izabrali opciju s nekim drugim mesom. No svi su ostali sastojci bili svježi i ukusni.
Iako se radi o skromnom dućanu koji priprema i hranu, izdvojit ćemo ga kao jedno od najugodnijih mjesta koja smo posjetili. I tu mislimo na susretljivost osoblja i atmosferu koja je vladala u lokalu - vesela glazba, pjevušenje kuhara i razgovori prodavača s kupcima. Svaku smo salatu platili 10,89 dolara (s uračunatim porezom, dok je cijena salate bez poreza 10 dolara).
Kakve su cijene
Ponuda doručaka je široka, a nude klasične doručke, sendviče i izbor "doručaka na tanjuru", a to su omleti, razne kombinacije s jajima, kobasicama, prilozima i proteinske i vege kombinacije. Od klasika nude jaja sa sirom i purećom šunkom, kobasice s jajima, sendviče od bagel peciva ili one s maslacem od kikirikija i želea, grillani sir sa šunkom i avokadom, palačinke i francuski tost.
Cijene se kreću od 3 do 8 dolara. Imaju i vegetarijanske i veganske opcije sendviča i wrapova s malo višim cijenama, od 9 do 12 dolara.
Nudili su nas i velikim izborom signature sendviča s cijenama od 10 do 14 dolara, a ovdje se radi o sendvičima s poprilično sastojaka, od svježih do onih grilanih. Tu su i quesadille, te ručkovi poput piletine, stakea ili lososa na riži ("chicken over rice" su vrlo popularna jela u New Yorku).
U ponudi smo pronašli i zadovoljavajuć izbor smoothieja, sa cijenama od 6 do 8 dolara.
Nije supermarket, ali je praktično
Uz salate koje smo uzeli za večeru, odlučili smo isprobati i brownieje koji su bili izloženi pokraj blagajne. Rekli su nam da su domaći, te da ih je tog popodneva ispekla žena s kojom surađuju. Dojam je bio takav i kad smo ih probali - brownieji su bili mekani, bogatog čokoladnog okusa, umjereno slatki i vizualno pomalo "nesavršeni", što je dodatno pridonijelo dojmu domaće pripreme.
Sve u svemu, uz malo organizacije, i u ovom užurbanom gradu nabavka može biti itekako kvalitetna. Opcija je mnogo, a nama su krcate i neuredne bodege i "doručak u 22 sata" baš svidjeli.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati