Čišćenje ribeža za sir je i vaša noćna mora? Znamo kako ga lako očistiti

RIBEŽ je zakon kad treba naribati sir, ali ga većina nas ne voli prati – sir se zalijepi, zavuče u rupice, a čišćenje postaje dugotrajan i sitničav posao. No postoji jednostavan trik koji vam uštedjeti živce.
Tajna je u neočekivanom sastojku – ulju
Prije nego što počnete ribati sir, lagano premažite ribež s malo ulja (biljnog, maslinovog ili čak ulja u spreju). Dovoljna je kap-dvije – samo natapkajte papirnatim ručnikom preko površine. To će stvoriti tanki sloj koji sprječava sir da se zalijepi.
Rezultat će biti sir koji klizi niz ribež, a čišćenje poslije trajat će 10 sekundi.
U videu niže, autor videa savjetuje prskanje ribeža uljem u spreju prije upotrebe, što je još jednostavnije. Inače, ulje u spreju se često koristi u Americi ("cooking spray"), no može ga se kupiti i kod nas.
Još bolji trik: zamrznite sir prije ribanja
Ako koristite mekši sir (poput mozzarelle), stavite ga na 10-15 minuta u zamrzivač prije ribanja. Bit će čvršći i neće se lijepiti ni za ruke ni za ribež.
Također, nemojte čekati – odmah po završetku ribanja isperite ribež pod mlazom tople vode i očistite četkicom (ili spužvom s grubom stranom). Sir se skida dok je još svjež – kad se osuši, sve postaje puno teže.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati