Problemi s debljanjem nakon 40. ukazuju na nedostatak ovih vitamina, tvrdi liječnik

KAKO starimo, tijelo sve teže apsorbira i iskorištava određene nutrijente, zbog čega su žene starije od 40 godina osobito osjetljive na nedostatak važnih vitamina i minerala. Takvi deficiti mogu poremetiti ključne metaboličke i hormonalne funkcije, što vodi do simptoma poput umora, debljanja, problema s koncentracijom i promjena raspoloženja.
Čak i uz uravnoteženu prehranu, moguće je imati manjak esencijalnih nutrijenata koji podupiru energiju, rad štitnjače i ravnotežu šećera u krvi. Stoga su stručnjaci upozorili na pet čestih nutrijenata na koje žene iznad 40 godina posebno trebaju obratiti pozornost.
Vitamin C
Vitamin C poznat je po tome što jača imunitet, ali ima i ključnu ulogu u prehrani pogodnoj za mršavljenje. "Ovaj je vitamin važan za zdrav imunološki sustav i snažan je antioksidans. Sudjeluje u proizvodnji energije i može pomoći u oksidaciji masti tijekom vježbanja", kaže liječnik dr. Alex Foxman za SheFinds.
Također naglašava da niske razine vitamina C mogu otežati gubitak masnoće. Preporučuje da se u prehranu uključe namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, jagoda, paprike, brokule i prokulica.
Vitamin D
Vitamin D je iznimno važan za opće zdravlje. Dr. Foxman objašnjava: "Vitamin D je ključan za brojne tjelesne funkcije, uključujući regulaciju apsorpcije kalcija i fosfora, rad imuniteta i regulaciju raspoloženja."
Dodaje kako istraživanja pokazuju da vitamin D može pomoći u regulaciji apetita i udjela tjelesne masnoće. Nedostatak vitamina D povezan je s većim rizikom od pretilosti i metaboličkog sindroma. Dobri izvori vitamina D su sunčeva svjetlost, masna riba poput lososa i skuše, obogaćene namirnice (mlijeko, sok od naranče) i dodaci prehrani.
B vitamini
Skupina B vitamina izuzetno je važna za zdravlje, osobito ako želimo smršaviti.
"B vitamini su važni za metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti te pretvaranje hrane u energiju. Nedostatak B vitamina može dovesti do niske razine energije i sporijeg metabolizma, što otežava mršavljenje", napominje liječnik. Izvori B vitamina su integralne žitarice, meso (osobito jetra), jaja, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke i lisnato povrće.
Vlakna
Dr. Foxman napominje da nedostatak vlakana može dovesti do nestabilne razine šećera u krvi i pojačanih želja za hranom. Navodi primjer pacijentice koja je zbog niskog unosa vlakana stalno osjećala glad i imala problema s regulacijom šećera. Vlakna su ključna za probavu, ravnotežu energije i uspješan gubitak kilograma.
Zdrave masti
Iako često imaju lošu reputaciju, masti su važne za zdravlje, a mogu pomoći i kod mršavljenja ako ih konzumiramo umjereno.
"Masti su ključne za optimalan rad srca, stanica i mozga. Mononezasićene masti važne su za mršavljenje jer vas dulje drže sitima, smanjuju ukupni unos kalorija i ubrzavaju metabolizam", objašnjava nutricionist Jacek Szymanowski. Masti se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, maslacu i orašastim plodovima, ali ih treba konzumirati umjereno.
Dovoljan unos ovih ključnih nutrijenata može značajno utjecati na zdravlje, energiju i uspješno mršavljenje, posebno kod žena starijih od 40 godina.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati