Pet najboljih vrsta "grickalica" koje možemo jesti za zdravlje jetre
POZNATO je da su orašasti bademi i suho voće, kao i voće i povrće općenito, vrlo zdravi te ih je preporučljivo jesti kao zdravu alternativu za grickalica poput čipsa, pereca i druge hrane bogate lošim mastima i soli. Hrana koju jedemo utječe na sve u tijelu, pa tako i jetru koja je ključni organ odgovoran za brojne tjelesne procese, uključujući detoksikaciju, metabolizam i apsorpciju hranjivih tvari.
Dijetetičarka Gauri Anand je za Health Shots izdvojila pet najboljih vrsta suhog voća i orašastih plodova koje često trebaju konzumirati oni koji žele što više brinuti o zdravlju jetre, ali i cijelog tijela. Međutim, prije nekih velikih promjena u prehrani, savjetuje da kontaktirate liječnika za dogovor.
Hranjive namirnice koje je dijetetičarka izdvojila odličan su izbor za grickanje, a sadrže:
- Bogate su antioksidansima.
- Pružaju dodatnu količinu vlakana.
- Smanjuju upale.
Ako želite poboljšati svoju prehranu te brinuti o zdravlju jetre, otkrivamo koje je to zdrave namirnice izdvojila dijetetičarka.
Grožđice
Grožđice su odličan izbor za zdravlje jetre jer su bogate antioksidansima, osobito resveratrolom, koji štiti stanice jetre. Resveratrol smanjuje upalu i potencijalna oštećenja jetre, što je potvrđeno studijom objavljenom u Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences.
"Vlakna iz grožđica poboljšavaju probavu, smanjujući opterećenje jetre u procesu uklanjanja otpada. Ova kombinacija antioksidativne zaštite i podrške probavi čini grožđice korisnim dodatkom prehrani za zdravlje jetre", tvrdi dijetetičarka.
Bademi
Bademi su jedan od najboljih izbora suhog voća za jetru jer su bogati vitaminom E, zdravim mastima i antioksidansima - hranjivim tvarima koje pomažu optimalnoj funkciji jetre. Prema studiji objavljenoj u Clinical Nutrition ESPEN, bademi igraju ulogu u regulaciji metabolizma masti unutar jetre.
Ova regulacija pomaže u sprječavanju nakupljanja masnoća, što je ključni čimbenik u razvoju masne jetre. Uključivanje badema u prehranu može biti koristan korak prema održavanju zdrave jetre.
Orasi
Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, poznatim po protuupalnim svojstvima koja su korisna za jetru, što potvrđuje studija objavljena u časopisu Applied Sciences. Ove masne kiseline pomažu smanjiti upalu i potiču zdravu funkciju jetre.
Kako pojašnjava dijetetičarka, "uz omega-3 masne kiseline, orasi sadrže i antioksidanse koji pomažu u očuvanju stanica jetre. Zahvaljujući ovim hranjivim tvarima, orasi podržavaju zdravlje i funkciju jetre, a njihova umjerena konzumacija može donijeti značajne koristi".
Datulje
Datulje su jedan od najboljih plodova za jetru jer su bogate vlaknima koja potiču probavu i pomažu eliminirati toksine iz organizma. Osim toga, datulje sadrže važne minerale, poput kalija, koji je neophodan za pravilnu funkciju jetre. Kalij je ključan za mnoge procese u jetri i doprinosi cjelokupnom zdravlju.
Smokve
Smokve su bogate vlaknima i antioksidansima, što donosi brojne koristi za jetru. "Ove komponente zajedno štite jetru od mogućih oštećenja. Vlakna iz smokava poboljšavaju probavu i smanjuju opterećenje jetre", objašnjava dijetetičarka. Smokve također sadrže enzime koji pomažu razgradnji toksina, pridonoseći prirodnim detoksikacijskim funkcijama jetre.
Umjerenost je ključ
Važno je konzumirati suho voće u umjerenim količinama i birati varijante s niskim udjelom šećera kako biste izbjegli nagle skokove šećera u krvi. Prekomjerna konzumacija može dovesti do povećanja tjelesne mase, što može neizravno utjecati na zdravlje jetre. Prije bilo kakvih promjena u prehrani, posebno ako imate dijabetes ili druge zdravstvene tegobe, savjetujte se s liječnikom ili registriranim dijetetičarom.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati