Nutricionistica Angelina Paić: Ovu hranu trebalo bi uključiti u svakodnevnu prehranu

SVI MI VRLO dobro znamo koliko je hrana koju svakodnevno konzumiramo važna. Kako nam objašnjava sveučilišna specijalistica nutricionizma Angelina Paić, hrana koju jedemo utječe na naše cjelokupno zdravlje, a njezin utjecaj može biti dobar, ali jednako tako i loš.
''Hranu svakodnevno uzimamo i ona nije samo energija, već i informacija našim stanicama, tako da je nužno upoznati svoje tijelo ili dijagnozu te prilagoditi prehranu. Određeni mikronutrijenti su važni kofaktori u metabolizmu svih hormona. Hrana može utjecati na proizvodnju i lučenje hormona promjenama koncentracija različitih metabolita u krvi ili sekundarno zbog promjena u razinama hormona u crijevima'', objašnjava Paić.
Kako dodaje, crijevni mikrobiom zadužen je za preko 70 posto našeg imunološkog odgovora, proizvodnju 95 posto serotonina i 50 posto dopamina, a imamo i dio crijeva koji se zove estrobolum kod žena. Integritet crijevne sluznice dirigira hoće li se metaboliti estrogena izlučiti van iz tijela ili se vratiti u cirkulaciju i doprinositi estrogenskoj dominaciji, objašnjava.
''Estrogenska dominacija se povezuje s dijagnozama poput endometrioze, karcinoma dojke, sindroma policističnih jajnika, mioma te PMS-a. Ženski hormonalni sustav je posebno osjetljiv na nutritivne deficite: loša glikemija, prisutnost inzulinske rezistencije, kronična upala niskog intenziteta ili višak kilograma. To su sve stanja u kojima prehrana igra ključnu ulogu'', dodaje.
Prema njezinom mišljenju, ono što je dobro općenito za zdravlje crijeva jest usmjeriti način razmišljanja prema raznolikosti, uključivanju umjesto samo isključivanju.
''Mi smo navikli pronaći krivca te misliti da ako ga izostavimo iz prehrane, da smo riješili svoj problem. Konzumiranje raznolike biljne hrane poboljšava zdravlje naših crijeva. Suvremeni čovjek je gladan vlakana i zapadnjačka prehrana u kojoj dominiraju fast food i procesuirane namirnice značajno narušava eubiozu. Vlakna potiču rast različitih vrsta bakterija crijevne mikrobiote'', kaže.
Tvrdi kako ćemo najlakše postići podršku zdravlju crijeva ako si odredimo cilj, naprimjer, pojesti 30 različitih biljnih namirnica tjedno. Na prvu možda zvuči puno i komplicirano, ali smisao je uključiti super šest biljnih namirnica u svoj jelovnik. To su:
- voće
- povrće
- cjelovite žitarice
- sjemenke i orašasti plodovi
- mahunarke
- začini.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati